<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mirko Ilić: Balkan je prepun simbola mržnje i fašizma (FOTO)

Predavanje Mirka Ilića u zagrebu

Meni je emotivno stalo do vas. Da li su Srbi gori, da li su ovi gori, mislim, jel se trebamo boriti ko je gori? Uvijek se nađe budala koja je gora od vas

12. april 2016, 12:00


U okviru zagrebačkog Festivala tolerancije Mirko Ilić, svjetski poznati grafički dizajner iz Njujorka, održao je sjajno predavanje o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji u javnim prostorima širom regije.


Njegovo multimedijalno predavanje ticalo se neofašističke ikonografije sveprisutne na javnim prostorima država bivše Jugoslavije i šire.


Redakciji BUKE ukazana je posebna čast te smo iz prvog reda mogli pratiti ovo odlično predavanje
Prikazivanjem slajdova navijača, njihovih tetovaža, koreografija, web stranica i transparenata, Ilić je ukazivao na značenje predočenih simbola, koje često vidimo, a čije značenje ne razumijemo.


U seriji od nekoliko desetina slajdova on je pokazao kako se neofašistička ikonografija negdje skriveno negdje otvoreno "našla" među obilježjima mnogih subkultura od kojih se jasno izdvajaju navijačke skupine.Na mnogim slajdovima Ilić je pokazao nepatvorene simbole koji imaju svoje uporište u neslavnoj prošlosti, pa se tako među brojnim navijačkim obilježjima pojavljuju simboli skinhedsa, Vermahta pa čak i poruke koje su fašisti koristili na noževima koji su služili za klanje ("Blut und Ehre" odnosno "Krv i čast").


Istovremeno brojne skupine također koriste, pored karakterističnih simbola, i neka atipična obilježja za takve prilike, poput vatikanske   (papinske) zastave a što, naveo je Ilić, nema nikakve logike.


"Pametnim ljudima možete jasno slijediti logiku, ali glupim jako, jako teško" kazao je Ilić pred prepunim auditorijem zagrebačkog Kina "Europa".Nekoliko puta su tokom diskusije spomenute i zemlje poput Mađarske, Njemačke i Italije kao primjeri zemalja u kojim djeluju otvorene neofašističke skupine.

"Ja jako volim Italiju. Ali ja nešto malo manje brinem za Italiju nego za Hrvatsku, jer mi je iz nekih nepoznatih razloga nešto više stalo do vas. Vi me zanimate. Vi idete u iste institucije u koje sam ja išao. Meni je emotivno stalo do vas. Da li su Srbi gori, da li su ovi gori, mislim jel se trebamo boriti ko je gori? Uvijek se nađe budala koja je gora od vas" kazao je Ilić.


Tokom predavanja je također ukazano da se mnogi regionalni brendovi reklamiraju na stadionima iz kojih izvire mržnja i koja su prepuna neonacističkih obilježja, što bi u Americi, dodao je Ilić, bilo nemoguće jer bi sve moćne kompanije povukle reklame sa tih mjesta što bi klubovima načinilo ogromnu finansijsku štetu.


“Mora postojati odgovornost medija i svih koji se oglašavaju jer moraju se u jednom momentu dogovoriti – da li novci ili moral. Mi u Americi imamo problem sa Trampom,  ali to bumo mi riješili, kao što ovo morate Vi riješiti. Sve što sam htio napraviti , pokazati vam par znakova, kaj budete s njima? Ako ništa ne napravite, ja ću ravno odletjeti na more, neću ni svraćati u Zagreb i kad me novinari nešto budu pitali, odgovoriću im:  “Meni jako drago biti ponovno u naša zemlja”  i odem se kupati  ” istakao je Mirko Ilić.


Predavanje „Simboli mržnje“ se bavi lokalnim odnosno regionalnim problemom prešućivanja javnosti na pojavljivanje takvih simbola te grafičkog govora mržnje koje su u posljednje sve jače, sve veće i sve nasilnije.
Ilić jasno poručuje da se svako na svoj način treba boriti protiv upotrebe ovakvih simbola mržnje i nepatvorenog fašizma, pa je tokom predavanja prikazivao i načine na koji se mladi ljudi suprotstavljaju ovakvim obilježjima.


"Postoje tisuće načina za borit se" kazao je Ilić "samo trebate naći svoj moral i svoj jezik kako to napraviti i onda se sa tim igrati" dodao je on.