Kako izbjeći prehladu

Umjesto da ovu zimu provedete u krevetu držeći šolju čaja, uživajte u njenim čarima punim plućima.

12. novembar 2015, 12:00

REDOVAN SAN

Redovan san je od velikog značaja za celokupno zdravlje, a pogotovo za imuni sistem. Ukoliko spavate manje od sedam sati, u tri puta ste većoj opasnosti da se razbolite u odnosu na nekoga ko redovno spava osam sati.

IZBEGAVAJTE DA JEDETE RUKOM KOJOM STE SE RUKOVALI

Pranje ruku je neophodno za adekvatnu higijenu i zdravlje, a ako želite da smanjite mogućnost prehlade, pobrinite se da na velikim skupovima izbegavate da jedete rukom kojom ste se rukovali. Na ovaj način ćete smanjiti verovatnoću da bakterije prenesete i unesete u svoj organizam.

BEŽITE OD LJUDI KOJI KIJAJU I KAŠLJU

Studija iz Sjedinjenih Američkih Država je otkrila da kapljice, koje obiluju bakterijama, mogu da lete i do tri i po metra kroz vazduh. Stoga je veoma bitno da, ukoliko neko blizu vas kija ili kašlje, okrenete glavu na drugu stranu na 10 sekundi dok se vazduh ne raščisti ili da se udaljite od te osobe. Čak do 100.000 kapljica punih virusa se prenese u vazduh tokom jednog kijanja, a samo 30 je dovoljno da se zarazite.

MENJAJTE POSTELJINU I ODRŽAVAJTE VLAŽNOST VAZDUHA

Kako biste sprečili širenje bakterije, menjajte jastučnicu jednom nedeljno,a ukoliko spavate sa osobom koja je već bolesna i zarazna, onda menjajte jastučnicu jednom dnevno.

Naučno je dokazano da virusi duže žive u hladnoj i suvoj okolini, pa je veoma bitno da održavate vlažnost vazduha kod kuće. Pustite da se kupatilo prirodno ohladi i da vlaga ispari u vazduh i ostavite otvorena vrata od kupatila nakon tuširanja.