Dragan Bursać: Dušanka Majkić i masteršef skandal

Uznemirujući konobari

Konobari koji rade u restoranu i bifeima Parlamenta BiH prije nekoliko dana dobili su nove uniforme, na kojima dominira plavo-žuti grb BiH sa bijelim zvjezdicama! Ova vijest odjeknula je kao petardica u gastro-heraldičko-nacionalističkim krugovima Republike Srpske.

11. decembar 2012, 12:00

Naravno, pitate se kome je do ovih tričarija i zamlata? Zar je čudno što, eto, baš u državnom parlamentu, konobari nose grb države u kojoj konobarišu, a ne, recimo, šahovnicu, ljiljana, dvoglavog orla. Ima li iko normalan kome ovo smeta?

Naravno da ima. Mislim, ima neko kome smeta. Za normalnost i procjenu ličnosti nisam kompetentan. Konkretno, grb na konobarskom prslučetu bode oči Dušanki Majkić, delegatu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu ove zemlje, i jednom žutom-listu-u-gašenju u RS.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, pretpostavlja da je ovaj slučaj plod samovolje nekog rukovodioca u Službi za zajedničke poslove.

-Ovaj najnoviji slučaj je dokaz šta se dešava kada se rukovođenje zajedničkim institucijama prepusti na upravljanje predstavnicima samo jednog naroda. Od odlaska bivše šefice Službe za zajedničke poslove Sanje Jokić, koja je pre sedam-osam meseci prešla u kabinet Ministra finansija Nikole Špirića, službu je privremeno vodio bošnjački kadar, do imenovanja novog rukovodioca, konstatuje Majkićeva za dotični portal.

Dakle, dok je bila na mjestu šefice za zajedničke poslove, Sanja Jokić, da se zaključiti, nekako je blokirala proces uniformisanja konobara. A onda su se „zli Bošnjaci“ u vakuumu dosjetili, pa su brže–bolje etiketirali osoblje državnim grbom. Kako sramotno! Državni konobari u državnim institucijama, pa da nose državni grb!

I ovdje nadrealnostima nije kraj. Ovo se može učiniti nekome banalno, ali ne i Majkićevoj, koja, pazite sad, kaže sljedeće:

-To možda nekome može izgledati banalno, ali i te uniforme su na određen način dokaz od kolike je važnosti da se u institucijima uvažava interes sva tri naroda. Naime, tek prije nekoliko dana na tu poziciju postavljen je Srbin Siniša Perković, a pretpostavljam da su uniforme naručene prije nego što je on stupio na funkciju - umuje Majkićeva.

Postavlja se pitanje koji je to grb konobarski koji bi udovoljio interesima sva tri naroda i ostalima pride? Zar upravo ovaj, izmaštan i dogovoren od svih, nije taj?

Ali, krucijalno pitanje je - kako, zaboga, državni grb institucije u kojoj Dušanka Majkić prima debele pare može da ugrozi unutrašnje zen stanje iste prilikom ispijanja čaja ili kafe u restoranu? Da li Majkićeva doživljava stres kad vidi plavo-žuti obzor kako joj se približava? I, dođavola, opet pitanje - pa šta su trebali nositi na reveru konobari u parlamentarnoj kantini? Ako ćemo realno, ovdje je jedini problem što dotični grb nije stavljen na obleku barmensku istog časa kad je usvojen kao grb države BiH. Sve ostalo je puka sprdačina.

Nego, ima toga još, rođaci.

Borba za srpsku salatu

Postoji jedna veelika i mistična borba koju već 6 godina vode predstavnici srpskog naroda u Parlamentu BiH. Ta je borba mnogo bitnija od borbe za usvajanje zakona, prava, poboljšanje ekonomske politike, načina upravljanja i rukovođenja skrnavom državom. To je tajna borba za srpsku salatu, taj drevni sveti gastronomski gral onog najčistijeg u Srba.

Naime, još prije šest godina, prvo je utvrđeno od strane najiskrenijih srpskih parlamentarnih holesterol-patriota da na meniju nema svinjetine! Ehej, nema svinjetine! Ovo je zahtijevalo promptnu akciju, zbog čega su se neki srpski poslanici pobunili, pa su se određena jela od svinjskog mesa ipak našla u ponudi. Tako je izvojevana još jedna u nizu velikosrpskih pobjeda u Parlamentu BiH, koja je, doduše, bila pomalo, ali nezasluženo skrivena od očiju javnosti. Tako su naši heroji pregaoci koji mjesečno zarađuju 5 i više hiljada maraka vratili svinju na jelovnik i pobijedili zle balije.

Ali, ne lezi vraže, a vrag nikad ne spava, početkom prošle godine, poslanici iz RS doživjeli su šok i još jedan gastro udar “teheranskog Sarajeva”. Naime, jedan prepošteni, a neimenovani zvaničnik  zatražio je od konobara da mu donese srpsku salatu, na šta mu je ovaj odgovorio da nje nema u jelovniku, ali da može da mu je napravi tako što će iz šopske salate izbaciti sir, a dodati ljute papričice?!

O, krvi srpska, junačka...pa zar opet da ti se zavrti u glavi svijet oko svetosavske ose moralnosti? Ono, jest da je konobar rekao da se može napraviti srpska salata, ali - oh, oh, gospode, kakav skandal.

I otpočela je ljuta gastro-bitka, bitka za srpsku salatu. Iako je boj trajao nedjeljama, taj istinski biser među salatama nikada se nije pojavio na meniju. Istovremeno, u inat vlasima, u ponudi su jela kao što je begova čorba ili bosanski lonac. Vidi se da su zle balije uzvratile udarac nakon povratka svinjetine u restoran.

Nego, šalu na stranu. Ko vodi računa i propituje se o smislu postojanja funkcija ovih ljudi koji vode svoje privatne masteršef duele, koji glume konsterniranost nad grbom, ispod kojeg primaju 5000KM, dok im sunarodnjaci bukvalno skapavaju od gladi?

Aman zaman, pa ako je i od Majkićeve, previše je. I šta je ona to učinila za stanovnike RS u čije ime sjedi u Parlamentu BiH. Da li je, osim “glumljenja zabrinute frajle”, uradila bilo šta konstruktivno? A i ko će da radi pored silnih borbi za konobarske grbove, svinjetinu, srpsku salatu. Gastrodueli su to opasni, rođaci. A i ubije se vrijeme koje ionako nema na šta da se potroši.

Inače, kad smo kod uzbune nad grbom institucije u kojoj se pare zarađuju, treba se podsjetiti slučaja Aleksandre Pandurević, poslanice SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja je u januaru ove godine bila takođe zbunjena i konsternirana, kada je u svojoj kancelariji ugledala BiH grb.

Nego, da se manemo masteršef heraldike. Evo besplatan savjet Majkićevoj i svima ostalima kojima ne odgovara feng šui na poslu.

Naredni put kad dobijete platu sa državnim pečatom, čisto iz principa, odbijte je. Dakle, ako vam je mrzak grb zemlje u kojoj ste obezbijedili egzistenciju, ako vam je mrzak restoranski meni i odežda osoblja u istom, zašto ne odstupite sa svojih (ne)radnih mjesta? I čemu takvi snishodljivi i, u najmanju ruku, maliciozni pozivi na aferu i skandal koji zapravo ne postoji? Grb, zastavu, te obilatu trpezu, zajedno sa vama kao reprezentom naroda, plaća taj isti narod iz svojih džepova, a ne neke imaginarne i nepostojeće zavjereničke sile koje bi nekom da ,,napakoste“.

SDS skandalozno: Državni grb u državnim institucijama