<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Bezalkoholno Sarajevo ili prohibicija u doba dva Dina

Sarajevo

Dođe i taj vakat u šeher Sarajevo. Kanton proglasi "mehki šerijat".

17. decembar 2016, 12:00


Stanovnici glavnog grada BIH jedini u Evropi će "na suvo" ući u Novu godinu. Naime, u sklopu proslave dočeka iste na Trgu Bosne i Hercegovine, BIĆE ZABRANJENO TOČENJE ALKOHOLA. A, Nova godina bez šampanjca i vina, to vam je kao Bakir bez Dodika, kao Dino bez Merlina, kao Kolinda bez čokolade, kao Banjaluka bez Mladića... jednostavno ne ide. 


Predstavnici Kantona, na čelu sa Dinom prvim, Konakovićem, pozvali su se na Zakon o javnom okupljanju KS, u kojem stoji da je zabranjeno točenje, ali i nekontrolisana prodaja alkohola na otvorenom. Ima u tom Zakonu još jedna začkoljica, koja će pomutiti radost, svakom iskrenom nosaču ranca, koji u svojoj torbi, praveći se pametan tegli koju limenku piva. Zakon, naime, predviđa, pazite sad, kaznu do 300KM, za nezakonito NOŠENJE ILI POSJEDOVANJE ALKOHOLA. Što limenku narečenog piva stavlja u rang sa pištoljem. 


U suštini Sarajlije će imati žurku od četvrt miliona maraka za pedeset hiljada trezvenjaka i liječenih alkoholičara, na kojoj će ih zabavljati Dino Drugi Merlin. 


E, sad zamislite epsku glupost u gradu u kome nema struje i vode, kako neko pravi prohibicijsku žurku za sve narodne pare, pa još uz onu stvar tjera inat istom tom narodu. Zašto? Svi mi vrlo dobro znamo, da se u ovakvim prilikama uvode tzv. posebne odredbe zakona, po kojima se dabome može prodavati alkohol. 


A, zašto je to tako? Pa zato što ćete više para potrošiti od Njujorka do Zagreba, kupujući pivo, kuhano vino i šampanjac, nego pijući čaj ili vodu. Još nisam sreo čovjeka, koji je po crkavici zimi kupio sedam, osam flašitanih voda i popio ih. Doduše, Sarajevo nema vode, ali ne treba biti zloban. Nego, jasan vam je svjetski model isplativosti proslave Nove godine i Sarajevski start-ap prohibicijske propasti. Niko ti Konaković Dino, marke ostaviti neće zbog ovih šerijatskih budalaština!


Idemo dalje. Mnogi prohibiciju pravdaju "bezbjedonosnim aspektima", što je opet uvreda za inteligenciju svakog Sarajlije. Jer, svaki Sarajlija zna da se belaj-momci nalaze kilometar, dva daleko od kokuzluka, za stolovima prepunim šampanjca, golih striptizeta i kokaina. Kakav crni doček na otvorenom?! Platiće oni Dini Drugom Merlinu da im pjeva u kamernijem društvu. 


Nego, kako funkcioniše "mehki šerijat". Vrlo jednostavno. Mehki šerijat veli-Krši regule đe nismo mi. A, mi smo svuda. Od tržnih centara, do javnih manifestacija. Mehki šerijat veli-Možeš ti nepokrivena sestro u tržnom centru hodati koliko koćeš, sve dok ne dođe brat sa sedam svojih žena, kad se samo za njega i njegove hanume radnje otvaraju. Mehki šerijat veli, možeš ti brate tražiti alkohol u lancu hotela, koji ga nudi čak i u Kataru, al' ga u Sarajevu nećeš dobiti... Mehki šerijat te mehko tjera da se prilagodiš ili odeš.  


No, no...


Ne treba biti naivan, pa na prvu pomisliti, kako je prohibicija u eri dvojice Dina vezana za "mehki šerijat". Prije će biti da je Dodik Milorad zaboravio dizati rejting Bakiru Izetbegoviću spominjanjem "teheranskog Sarajeva", pa ga Bake i klika mu, ovim aktom samo napominju. 


Eto, u tom BIH preganjanju, ostaše stanovnici Sarajeva neokupani, bez struje i suva grla. 


Što bi rekao veseldžija neki na Fejsbuku, Klark Kent je Supermen, mada i Dino Merlin može to na leđima da podnese. 


Dino može, mogu oba Dina, 'al kako li će raja, Allah najbolje zna.