<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čudesna moć sode bikarbone: 15 načina korišćenja!

Treba biti mudar i koristiti jednu stvar za više toga. Važno je da znate šta sve možete koristiti i za koje svrhe. Što se tiče sode bikarbone, nju možete koristiti na različite načine, za liječenje, čišćenje, kuvanje, osvježavanje, održavanje i još puno toga.

18. septembar 2015, 12:00

Pročitajte za šta je sve dobra soda bikarbona. I svima je dostupna.

 1. Sodom bikarbonom možete ugasiti male požare nastale paljenjem masnoće, drveta, tkanina, ili električnih kablova- šaku sode prospite po vatri.
 2. Namočite voće i povrće u otopinu sode bikarbone. Soda će omekšati vodu i bolje ga oprati. Primjeti'ete da vo'e po;inje da „škripi“ u vašim rukama, sto je znak čistoće. Isperite običnom vodom.
 3. U kantu za otpatke uspite malo sode bikarbone, prije nego što u nju stavite vrećicu za smeće. Pomoći će ukloniti neugodne mirise.
 4. Mrlje od ulja i masti uklonit ćete s odeće ako sodu bikarbonu dodate vodi za pranje.
 5. Očistite frizider i zamrzivač tako da na vlažnu krpu nanesete sodu bikarbonu i obrišete površine. Isperite običnom vodom. U hladnjaku i friideru neće biti neugodnih mirisa, ako u njemu držite otvorenu posudicu sa sodom bikarbonom, koju je potrebno povremeno promješati. Zamjenite je novom količinom sode svaka dva mjeseca.
 6. Češljeve i četke najlakše ćete očistiti otopinom sode. Ulijte u posudu tople vode, dodajte 1 kašičicu šampona i pola šoljice sode bikarbone. Namačite četke pola sata, isperite u toploj vodi i osušite. Ova smjesa će očistiti četke i dati im svjež miris.
 7. Roštilj lako ćete oprati ako po njemu pospete sodu, pustite da djeluje neko vrijeme i isperete vodom.
 8. Operite zube i zubno meso mokrom četkicom za zube na koju ste naneli sodu bikarbonu.
 9. Ubode komaraca i opekotine od meduza i koprive efikasno će izliječiti pasta od vode i sode bikarbone- nanesite je direktno na povređeno područje kože.
 10. Žgaravicu i refluks kiseline umirit će otopina pola kašičice sode bikarbone u pola šoljice vode.
 11. Ako se koristi kao voda za ispiranje usne šupljine, soda ublažava bol nastalu od otvorenih rana i čireva.
 12. Opekotine od sunca smiriće oblog od guste paste sode i vode.
 13. Soda bikarbona se može koristiti kao efikasan dezodorans – nanesite je pod pazuhe, ukloniće neugodan miris znoja.
 14. Ako dijete povrati po sebi ili po kauču, navlažite tkaninu, natapkajte sodu bikarbonu i nanesite je na nameštaj ili odeću – miris će nestati.
 15. Sodom bikarbonom efikasno možete očistiti platnene torbe i kovčege. Pospite malo sode bikarbone, te četkicom utrljajte u tkaninu- zatim usisajte ostatke sode s torbe.