Čekajući istinu iz Vlade RS: Slažu prije nego što obećaju

Vlada Željke Cvijanović, po mnogima jedna od najgorih u istoriji RS, a zamislite samo kakva je konkurencija, od formiranja u decembru 2014. do danas zaboravila je na većinu onog što je premijerka obećala građanima.

23. januar 2016, 12:00

Vlada Željke Cvijanović, po mnogima jedna od najgorih u istoriji RS, a zamislite samo kakva je konkurencija, od formiranja u decembru 2014. do danas zaboravila je na većinu onog što je premijerka obećala građanima. Skoro pa sve laž do laži! Od reforme republičke uprave, preko poreske politike, radničkih prava i oživljavanja privrede, pa do kapitalnog jačanja banaka.

Da apsurd bude veći, ekonomske politike Vlade iz ove i prošle godine su skoro pa identične, što najbolje oslikava šta su ministri predvođeni premijerkom Cvijanović radili u 2015. godini, ili bolje rečeno ne radili.

Ali da krenemo redom. Glasno je premijerka najavljivala smanjenje broja zaposlenih u javnim preduzećima, te izjednačavanje plata sa platama zaposlenih u javnoj upravi, od čega nije bilo ništa. To se najbolje vidi na primjeru velikog broja zaposlenika koji za slaganje karata na najpopularnijoj zanimaciji u javnoj upravi, dobijaju čak duplo veće plate od onih koji rade u realnom sektoru.

A da li je ikad iko čuo za profitabilna javna preduzeća u kojoj rukovodioci odgovaraju za poslovanje? Možda van okvira RS, jer je Vlada u prošloj godini zaboravila i na obećanje o reformi javnih preduzeća, tražeći punu odgovornost organa upravljanja za postignute rezultate. Uz to, trebalo se završiti i sa regulisanjem zakonodavstva kojim bi se uredila kontrola i nadzor nad radom stečajnih upravnika, ali, pogađate, ni to nije ispunjeno. Zakon o državnim službenicima, stabilizacija finansijske situacije u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, kapitalno jačanje banaka i još mnogo toga ostavljeno je da čeka neke bolje dane.

Bajka zvana ekspoze

Daleko je i od ispunjenja većina obećanja koje je sa ponosom iznosila Cvijanovićeva u NSRS čitajući ekspoze. Da li premijerku i njene misnistre nazvati lažovima ili samo nesposobnima da održe ono što su rekli, teško je izabrati, ali sigurno je da još uvijek nisu ukinute nefunkcionalne agencije i upravne organizacije, te formirani resori Vlade koji će biti direktnije vezani za oblasti koje su prioritet njenog djelovanja. A i to je premijerka obećala, isto kao i završetak realizacije projekta uspostavljanja registra svih ”parafiskalnih” davanja, koji do danas nismo vidjeli. Bilo je tu još svakakvih “šarenih laži”, poput izgradnje 12 malih hidroelektrana, i početak izgradnje još najmanje njih 10, a uz to i puštanje u rad vjetroparka “Trusina”.

Zamislite samo da se Cvijanovićeva usudila da po ko zna koji put obeća i sredstva za izgradnju bolnice u Doboju i Istočnom Sarajevu, te rekonstrukciju i sanaciju bolnica u Zvorniku, Prijedoru i Trebinju. Na kraju, umjesto novih bolnica u kojima će raditi, medicinski radnici rintaju u polusrušenim bolnicama i to bez plata. Kad smo kod zdravstva, još uvijek nema ništa ni od integrisanja sistema zdravstvene zaštite u trezorsko poslovanje, o čemu je premijerka govorila, kao jednom od glavnih prioriteta u prošloj godini.

Protivzakonito spašavanje poljoprivrede

A tek da ne pominjemo povećanje najniže cijene rada, borbu za svako radno mjesto i svakog radnika, institut bruto plate, te saradnju sa Savezom sindikata RS, kojeg su novim Zakonom o radu faktički izbacili iz pregovora.

Možda najkomičnije izgledaju obećanja o razvoju sektora poljoprivrede koji polako dotiče samo dno u posrnuloj privredi RS, a dok paralelno resorno Ministarstvo uzima, mimo Zakona o zaduživanju, kratkoročne kredite da bi sa zakašnjenjem isplatila podsticaje seljacima. Uz to Vlada nije ispunila ni projektovani rast BDP-a, a koliko su se svi zajedno potrudili da održe ono što su obećavali u predizbornoj kampanji pokazuje podatak da je Vlada RS ispunila samo dva od 458 obećanja.

Koliko je samo puta, u ovih nešto više od godinu dana, premijerka Cvijanović prevarila svoje građane, te većinu politike bazirala na lažima, govore njene mnogobrojne izjave u kojima se danas jasno vidi da nije bilo ni malo istine. Govorila je Željka kako će udariti na korupciju i kriminal. Ipak, i to se pokazala kao još jedna šuplja priča, jer se u 2015. Vlada ovim pitanjima bavila samo na jednoj sjednici. Lako je premijerka prešla i preko sveobuhvatne reforme obrazovanja, jer je ovu temu stavljala na sto samo po pitanju visokog obrazovanja i to bez opipljivih rezultata. I da presiječemo ovdje, jer bi mogli ovako do sutra.

Copy-paste ekonomska politika

Koliko je ova Vlada zastranila možda najbolje zna urednik poslovnog portala capital.ba Siniša Vukelić, koji godinama prati sve ekonomske tokove u RS, a posebno rad najviše izvršne institucije u ovom entitetu. On tvrdi da je i ovaj put jako malo učinjeno iz onog što se obećavalo i čime su se dobijali poeni kod građana.

“Ako samo uporedimo ekonomske politike za prošlu i ovu godinu vidjećemo da su one urađene po principu “copy-paste”, što je praksa koja seže nekoliko godina unazad. Nigdje se ne analizira šta je urađeno, a šta nije, te ko je krivac što Vlada nije ispunila ono što je čvrsto obećala. Jednostavno se prelazi preko toga i nastavlja dalje. Tako se ovaj put Ekonomska politika svodi na uopštene ocijene situacije u društvu projekcije želja koje postavljaju pred sebe ministri. Nigdje ne možemo da vidimo jasne planove, sa jasnim rokovima, jer se već unaprijed zna da oni će se morati prolongirati po nekoliko puta”, rekao je Vukelić.

Prema njegovim riječima, važno je da se jednom stane sa blagonaklonim pogledom na ispunjavanje obećanja koja se daju iz Vlade RS i da se napokon javno objelodni ko je odgovorno lice koje pravno mora da snosi posljedice za ne urađene stvari.
“Iako je ovo prioritet, teško da će do toga i doći, jer je vlast toliko umrtvila i javnost i opoziciju po pitanju Ekonomske politike i ostalih planova koje iznosi Vlada RS, da više niko i ne reaguje i ne diže halabuku oko ovih obećanja koja se ne ispunjavaju. Ipak, vrijeme je da se prestane voditi politika šta bi bilo kad bi bilo”, rekao je Vukelić za Buku.

Premijerka kao loš menadžer

Ekonomista Zoran Pavlović, je slikovito objasnio kako bi se poslovanje Vlade RS u prošloj godini odrazilo na neku firmu ili NVO.

“Bilo da ste direktor firme, predsjednik NVO ili predsjednik Vlade ako napravite neku vrstu ekonomskog plana bilo bi logično da se on pretvori u djelo. Ako se to ne uradi normalno je da će firma da propadne, NVO neće uspjeti da dobije nova sredstva od donatora, samo naša Vlada može da prepiše ekonomski program od prošle godine, koji nije provela i da ostane nekažnjena. Jednostavno rečeno, da je premijerka direktorka firme ona bi propala u ovih godinu dana. Ali, kod nas niko ne odgovara za ono što nije uradio, a trebao je, i to je postalo uobičajeno ponašanje ne samo za insitucije u RS, već u cijeloj BiH”, rekao je Pavlović za Buku.

On navodi da će produkt neispunjenih obećanja Vlade RS biti nova zaduženja, što će se prebiti opet preko leđa građana.

“Samo ako pogledamo budžete za ovu i prošlu godinu vidjećemo da su i oni skoro identični. Umjesto da se ovaj put više okretalo realnom sektoru, mi ćemo ponovo da izdvajamo novac za iste stvari kao i 2015. godine. Jednostavno, jedno pričaju, drugo rade”, kazao je Pavlović.

Politička analitičarka Tanja Topić mišljenja je da je ovakav način rada premijerke i ministara, koji se svodi na neispunjenim obećanjima, sastavni dio politike vladajuće garniture u RS. Ona naglašava da je ova Vlada već odavno zrela za rekonstrukciju, ali da je problem što to niko iz vlasti još uvijek ne želi da primjeti i što ljudi u Vladi vjeruju u ono što rade.

“Iako svi mi sa starne vidimo da je ovo Vlada koja nema rezultate, i da je potrebna nova i energičnija, to se ne može promijeniti dok god oni imaju podršku u skupštini. To nas dovodi do suštine, a to je da politika koju vodi Vlada RS , gdje se sve svodi na neispunjenim obećanjima, još dugo će poživjeti kod nas, sve dok sami građani ne počnu to da kažnjavaju na izborima, što do sad nije bio slučaj”, zaključuje Topićeva za Buku.

Na kraju, suvišno je bilo šta dodati, jer se iz priloženog najbolje vidi koliko je Željka Cvijanović pogubila konce u vođenju Vlade. Da zlo bude veće ona to smatra uspjehom, a zašto i ne bi, kad za sve promašaje koje je napravila neće ona biti kažnjena, već građani RS koji će morati da plate iz svojih džepova propuste i nesposobnost premijerke i njenih ministara.