<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Marija Šarac, kandidatkinja HDZ1990 za kantonalnu skupštinu: Služićemo narodu, a ne vladati njime

Marija Šarac, stručna je saradnica i tajnica Kantonalnog odbora HDZ 1990 Livansjkog kantona. Kandidatkinja je HDZ 1990 za tamošnju Skupštinu. Diplomirana je ekonomistkinja. Za BUKU govori o svojim ciljevima i planovima

22. septembar 2022, 2:39

BUKA: Koji su vaši lični, a koji politički ciljevi ukoliko osvojite mandat u Skupštini?

Moj osobni cilj je da pokušam utjecati na određena poboljšanja u našem društvu, a to je najviše po pitanju egzistencijalnih stvari, zapošljavanja i obrazovanja mladih, povećanja nataliteta. A u političkom smislu, da svojim angažmanom učinim da se politika gleda kao zanimanje koje je krucijalno za zajednice, a ne da su izvor ostvarivanja pogodnosti za pojedince.

BUKA: Koji su ključni problemi u županiji koje planirate rješavati?

Nažalost, gorući problem u našoj županiji je egzodus, posebno mladih i obrazovanih ljudi u ekonomski razvijenije zemlje Europe. Zbog nemogućnosti da pronađu adekvatan posao, mlade obitelji se iseljavaju iz naše županije. Jedno od rješenja ovoga problema je omogućiti obavljanje pripravničkog staža nakon završenog fakulteta. Osigurati stabilan posao i izjednačiti radne uvjete sa visinom dohotka. Zapošljavanje prema stručnosti i osposobljenosti. Poboljšanjem životnog standarda ,kao ključnog koraka ka opstanku mladih na našim prostorima.

BUKA: Programski cilj HDZ 1990 je ustavni preustroj zemlje. Da li to podrazumijeva podjelu zemlje je na regije ili?

Program HDZ 1990 se sastoji od nekolicine područja koja se tiču poboljšanja života svih građana BIH. Primarni interes HDZ 1990 je zaštita hrvatskog naroda, što podrazumijeva izmjene onih segmenata ustroja BIH kojima će se zajamčiti opstojnost hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda u BIH. Kratkoročno gledano ti ciljevi se postižu izmjenama izbornog zakona na načelima legitimnog predstavljanja, reformom Ustava koja može podrazumijevati drugačiji ustroj zemlje.

BUKA: Jedan od ciljeva stranke koju predstavljate je opstanak hrvatskog naroda u BiH, ali i ostalih naroda. Mogu li to učiniti stranke s nacionalnim predznakom jer se upravo one čine glavnim krivcima za iseljavanje stanovništva?

Pojačanim iseljavanjem, egzistencijalnom ugroženošću, lošom ili gotovo nikakvom demografskom politikom ugrožen je opstanak ne samo hrvatskoga naroda nego i ukupnoga etnosa u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je opstanak hrvatskoga naroda na područjima cijele BiH, ali i biološki opstanak, ne samo hrvatskog naroda, nego i ukupnoga bića u BiH. Zaustaviti negativne trendove glede svojevrsnoga egzodusa iz BiH, preuzimanjem odgovornosti u institucijama nakon ovih izbora, vođenjem jedne odgovornije, poštenije i korektnije politike, i prema svome narodu, ali i prema ovoj zemlji. i, što je najvažnije, služit ćemo narodu, a ne vladati njime, kao što to rade sadašnje elite na vlasti.

BUKA: Žena ste, majka, hoćete li se boriti da trudnice u Livanjskom kantonu imaju ista prava kao, recimo, trudnice u Sarajevu?

Svaka majka u našoj županiji koja rodi treće dijete imala bi pravo na određenu novčanu naknadu. Sigurna sam da bi takva politika zadržala mnoge obitelji u županiji i omogućila im da ostanu,da žive,da odgajaju svoju djecu. Promjenama u Zakonu o radu i povećavanjem kazni za poslodavaca koji odbije zaposliti ženu zbog njene trudnoće ili koji prekida ugovor o radu ženi zbog korištenja porodiljinog  dopusta.

BUKA: Koji su privredni potencijali Kantona  i kako biste ih Vi iskoristili?

Hercegbosanska županija je prepuna potencijala, neki od njih su poljoprivreda, turizam, stočarstvo... Ovdje bih se najviše osvrnula na turizam, kao najlošije iskorišten potencijal. Toliko prirodnih ljepota nudi naša županija, a nemamo ni turističku zajednicu. Naša je zadaća iskoristiti sve potencijale prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota, turističkih destinacija ,ojačati seoski turizam, više poraditi na turističkom marketingu i izdvojiti puno značajnija sredstva za poticanje razvoja turističkih kapaciteta u HBŽ. Također, mislim da se dosta treba poraditi na  Zakonu o turističkoj djelatnosti . Mnoštvo prirodnih travnjaka idealan su uvjet za razvoj stočarstva, stoga mislim da bi novčane potpore trebale biti daleko veće i pravilnije raspoređene na male obrte, a ne samo na velika poduzeća.  Naša je zadaća iskoristiti sve potencijale prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota, turističkih; ojačati seoski turizam, više poraditi na turističkom marketingu i izdvojiti puno značajnija sredstva za poticanje razvoja turističkih kapaciteta u HBŽ.

BUKA: Kažu da je duvanjski kraj najbolji za pčele, da je polen tu najraznovrsniji i najbolji: imate li mjere za unaprjeđenje pčelarstva, poljoprivrede...?

Najveći broj obrta na našem području je iz oblasti poljoprivrede, lova i šumarstva. Odnedavno je osnovana i Udruga pčelara, koja je predvođena mladim kadrom te očekujemo uskoro i Sajam pčelarstva. Sajam će sigurno biti odskočna daska za pčelare, gdje uz prodaju meda i razmjenu informacija, možemo napraviti i turistički događaj.  Moju podršku će sigurno imati svi oni koji žele poboljšati i iskoristiti svaki prirodni potencijal koji naša županija nudi. Drugačiji model razvoja poljoprivrede je imperativ. Trebamo pristupiti razvoju poljoprivrede kao sektoru koji stvara više radnih mjesta. Poljoprivrednim poduzećima na raspolaganju su brojni oblici financiranje EU fondovima. Smatram da na razini županije treba oformiti tim za pisanje i pružanje podrške svim malim i velikim poduzećima koji žele aplicirati na određene pozive. Poboljšati stvarno stanje u gospodarstvu, otvoriti i omogućiti protok stranom kapitalu, koristiti se sredstvima europskih fondova koji su apsolutno neiskorišteni,a stoje na raspolaganju, privlačenjem stranih ulaganja,motiviranjem domaćih investitora da ulažu u HBŽ, olakšavanjem dobivanja potrebne dokumentacije.

BUKA: Šta HDZ 1990 nudi drugačije u odnosu na druge stranke poput recimo HDZ-a BiH?

Nudimo transparentnu i odgovorniju politiku. HDZ 1990 je narodna stranka koja svoju politiku temelji na otvorenosti prema svakom čovjeku. HDZ 1990 nudi program i kvalitetne kandidate na svim razinama koji imaju kapacitet taj program provesti u djelo.

BUKA: Često se pogotovo u manjim sredinama govori o Srbima, Hrvatima, Bošnajcima. Treba li se zalagati za sve građane podjednako i možete li to garantirati?

Hrvati, Srbi i Bošnjaci su tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, i nezaobilazan su faktor napretka i stabilnosti.  Ako zanemarimo samo jedan od tih naroda, država ne može napredovati.