<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Enisa Klepo za Buku: Moramo stati u kraj nasilju

Nakon što je javnost upoznata sa brutalnim napadom na bivšu radnici hotela Jablanica, građani izlaze na ulice.

09. august 2023, 12:45

Jablanica će večeras biti centar borbe protiv nasilja, nasilja na radnom mjestu i nasilja nad ženama. Očekuje se da stotine ljudi iz više bh. gradova izađe na ulice ovog grada i jasno poruči da nasilje nije prihvatljivo. Okupljanje građana je prije svega podrška pretučenoj radnici hotela Jablanica koja je preživjela fizički napad samo zato što je tražila zarađenu platu.

Enisa Klepo radnica iz Jablanice prošlog je mjeseca dala otkaz u istoimenom hotelu. Kraj priče sa njenim bivšim poslodavcem još nije ni blizu jer je vlasnik hotela Amir Džafić brutalno preutukao pa bi, nada se, uskoro trebalo da počne proces protiv nasilnika.

„Ja sam tražila platu, on mi je rekao da je plata 1.8. na šta sam mu odgovorila da je već 1. avgust, a on me počeo udarati. Nisam se mogla braniti, njemu je 160kg, a meni 60“, sjeća se Klepo napada koji je preživjela.

Govoreći za Buku kaže da se fizički osjeća bolje, ali psihičke posljedice su i dalje prisutne.

„Što se tiče mog psihičkog stanja to vam je još uvijek potresno. Prošla sam horor. Trudim se da iz svega izađem kao pobjednik, trenutno imam milion osjećanja“, priča Klepo za Buku.

Mišljenja je da bi Džafić podjednako napao i radnika, kao što je napao radnicu.

„To je osoba koja ne preza od toga da li je neko muškarac ili žena“, dodaje.

Za sada je zadovoljna radom nadležnih institucija, ali i podrškom javnosti.

„Osjećam se zaštićeno, imam podršku svih udruženja žena u BiH, podršku porodice, podršku javnosti. Ja se ni u jednom trenutku nisam osjećala nezaštićeno, borila sam se za sebe i za svoja prava“, kaže Klepo kojoj su podršku pružili građani širom BiH.

Dodaje da je veoma zahvalna na ogromnoj podršci koju dobija, a koju nije očekivala, baš kao ni fizički napad.

Ženama širom države koje trpe nasilje poručuju da o tome progovore.

„Moja poruka ženama koje trpe nasilje je da budu hrabre, da ništa ne drže za sebe, da o tome govore i prijave. Moramo stati u kraj nasilju: bilo da se radi o nasilju na poslu – mobingu ili porodičnom nasilju, bilo kakvom nasilju“, kaže nam Klepo.

Na proteste neće izaći zbog zdravstvenog stanja, ali i preporuke advokata.

„Ostajem kući, tako smo odlučili moja porodica, advokatski tim i ja. Rekli su da je za mene bolje da ostanem kući. Nemam dovoljno snage i hrabrosti da izađem pred toliko naroda, ali i ne bih da protesti odu u krivom smjeru, ovo su ipak protesti protiv nasilja nad svim ženama“, zaključuje napadnuta radnica.

Podršku su joj pružila ne samo brojna udruženja nego i sportski kolektivi, privatnici i brojni predstavnici institucija.

Iz Gender centra Federacije BiH podsjećaju sve nadležne institucije na obavezu efikasnog istraživanja i procesuiranja svih počinilaca svih oblika nasilja.

„Uzimajući u obzir činjenicu da je nasilje izvršeno nad ženom, svaki oblik nasilja na osnovu spola, odnosno onog nasilja koji ima rodnu dimenziju je posebno izražen problem u našem društvu“, naveli su iz Gender centra.

Protesti podrške za Enisu Klepo zakazani su za večeras u 18h u ulici Doljanka u Jablanci, a svoj dolazak najavili su brojni građani iz Sarajeva, Konjica, Mostara i drugih gradova.