Dubioza Kolektiv za BUKA magazin: Ne vjerujte nikom osim svom srcu, mozgu, majci i ocu

Jedan od najpopularnijih bendova s ovih prostora Dubioza Kolektiv nastupiće 17. juna u Banjaluci na tvrđavi Kastel. Isti bend imaće svirku i na OK festu koji se održava 16. jula na Tjentištu.

08. juni 2022, 11:26

Momci iz Dubioze posebni su po svojim energičnim nastupima, šaljivim tekstovima i muzici koja predstavlja svojevrsnu kombinaciju raznih žanrova poput ska, punka, reggaea, hip-hopa i primjesa tradicionalne muzike. Osim u Bosni i okruženju, popularni su i u Evropi i svijetu, gdje su vrlo često na turnejama. Njihovi nastupi uvijek donose posebnu energiju, koju već u samom startu prenose na publiku, te od prvog do posljednjeg takta prave atmosferu koja se dugo pamti i o kojoj se dugo priča.

Šef Dubioze Kolektiv Brano Jakubović dao je intervju za BUKA magazin, a povod za razgovor bile su svirke koje će imati tokom ovog ljeta.

16. jula ste na glavnom stejdžu OK festa. Šta ste spremili za publiku, hoće li biti nekih specijalnih iznenađenja?

Brano: Ja sam spremio duge gaće zbog straha od upale mokraćnih kanala, spremio sam: dva sendviča od tunjevine sa majonezom, dvoje tvrdo kuhanih jaja i jedan paradajz. Takođe sam spremio kocke i kafe da ponesem nekoj rodbini na Tjentištu.

Mislim da sam sve što treba spremio i da neće biti iznenađenja. Jedino iznenađenje moglo bi biti ako ona jaja ne budu dovoljno tvrdo skuhana.

Vi ste već duže vrijeme na samom vrhu domaće scene. Čemu ili kome dugujete na tome?

Brano: To što smo na samom vrhu scene dugujemo banci. Naime, prije nego što smo izbili u sam vrh scene, uzeli smo veliki kredit kojim smo godinama potplaćivali medije i urednike da puštaju naše spotove. Marku Zukerbergu smo platili ogromnu lovu da nas gura na Facebooku i Instagramu. Trenutno pregovaramo sa Kineskom privrednom komorom o tome kako možemo podmazati neku štelu na Tik Toku.

U vašim pjesmama uglavnom se bavite ovdašnjim problemima, lošim političkim liderima i socijalno ugroženom stanovništvu. Da li biste, kada bi se nekim čudom prodobrilo u Bosni, izgubili glavnu tematiku svojih pjesama i samim tim ne biste imali o čemu pjevati i svirati?

Brano: Uvijek nam ostaju homofobija, rasizam, lažne vijesti i druge globalne teme. Teško može toliko prodobriti, pa da se uhvatimo u koštac sa stihovima o ljetnjim ljubavnim avanturama na Jadranu.

Da li vas više nervira ovo stanje u kojem se nalazi naše stanovištvo ili vas više nervira stanovništvo koje se nalazi u ovakvom stanju?

Brano: Mene najviše nervira kad u pitanju na koje treba da dam odgovor ne mogu da detektujem šta me nervira.

Da li smo mi zapravo krivci za ovu dubiozu u kojoj se nalazimo?

Brano: Kao dijete kupovao sam časopis "Uradi sam". Nisam bio neki majstor, ali mi se sviđao taj pristup u kojem se boriš sam protiv sebe da budeš bolji. Nešto kao vježbanje kate u karateu, što je u stvari borba sa zamišljenim protivnikom. Znam da ne može, al' može li da može, a sve se može kad se male ruke slože.

Šta treba da se desi da bi ovaj narod progledao i izabrao neke bolje vođe koje bi ih izvele na pravi put?

Brano: Treba da se desi ogroman interes za oftalmološku specijalizaciju studenata medicine širom BiH.

Da li uopšte i treba da imamo vođe ili ipak treba da mislimo svojom glavom i da sami sebe izbavimo od zla?

Brano: Nama su vođe neophodne. Bez njih, mi smo obični slijepci u mraku. Bili bi kao izgubljeno stadu na proplanku šume. Naše obožavane vođe su jedini koji nas mogu izvući i zato smo mi tu da glasamo, a oni da prepravljaju glasačke listiće.

Evo, na primjer, ekonomija. Kako bih ja preživio kad ne bih svake dvije godine uzeo po petobu za glasanje!?

Neki tvrde da ste vi projekat međunarodne zajednice i izduvni ventil koji služi da bi se naša omladina ispucala, pa čak i zaglupila. Šta mislite o tim zlim jezicima?

Brano: To uopšte nisu zli jezici. Mi jesmo projekat međunarodne zajednice, što je dokazao naš nastup u Vijeću Europe prošle godine. Na naš bend su usmjereni milioni eura iz različitih fondova za ispucavanje omladine. Učestvovali smo na jednom tenderu na nivou EU. Kroz dokumentaciju smo dokazali da imamo ubjedljivo najgore tekstove i najdosadniju muziku. Tako smo izabrani da u nas utuku pare za globalno zaglupljivanje.

Poruka fanovima Dubioze?

Brano: Svaka sličnost sa zdravim mozgom u ovom intervjuu je slučajna. Ne vjerujte nikom osim svom srcu, mozgu, majci i ocu.