Zdravstvo u Republici Srpskoj: Ministar bez interesa

Zbog prisustva ulja u aparatima za disanje, nekoliko beba je krajem prošle sedmice hitno preneseno iz Banjaluke u Beograd, a put srpske prestonice biće poslate i trudnice koje očekuju prijevremeni porođaj.

Buka tim / 09. Decembar 2015

Kada je javnost saznala za kvar na aparatima koji služi da pomogne novorođenim stanovnicima Banjaluke (i okoline) zbog ozbiljnosti situacije održan je hitan sastanak rukovodstva Kliničkog centra, ali čini se da oni najodgovorniji za kompletnu situaciju u zdravstvu Republike Srpske nisu previše nasekirali.

Reakcije iz nadležnog ministarstva su izostale, a ministar zdravlja Dragan Bogdanić nije se nijednom oglasio u vezi s najnovijom aferom. Umjesto njega, u subotu je "stojeći" konferenciju za medije održao načelnik Klinike za dječije bolesti u Univerzitetskoj klinici KBC Banjaluka, a početkom radne sedmice i generalni direktor.

 

MALI POGLED U ISTORIJU

 

Dragan Bogdanić zasjeo je u fotelju ministra zdravlja RS iz Banje Vrućice, gdje je obavljao funkciju generalnog direktora, , funkcije koja podrazumijeva odgovornost, između ostalog, i za rad svih javnih zdravstenih ustanova u Republici Srpskoj.

Baš za vrijeme Bogdanićevog mandata nekadašnji KBC Banjaluka doživio je možda i najgore dane: Nagomilani dugovi, sve češća nestašica lijekova, posebno onih za najteža oboljenja, gubljenje statusa Univerzitetskog kliničkog centra, smjene rukovodstava, afere sa ugovorima… Propadanju se ne nazire kraj, a tužnu sliku upotpunjuju sve češće informacije da nema ni osnovnog medicinskog materijala: gaza, zavoja, rukavica…

Ipak, sve ovo nije dovoljno da nadležni za zdravstveni sektor zasuču rukave i pokušaju da poprave stanje u Univerzitetskoj klinici Banjaluka.

 


ZDRAVSTVO U RASPADU, MINISTAR U PRIVATNOM BIZNISU

Dragan Bogdanić je 07. septembra 2013. fotelju generalnog direktora i predsjednika Upravnog odbora ZTC Banja Vrućica zamijenio ministarskom foteljom u staklenoj zgradi na Trgu Republike Srpske u Banjaluci. Jesenji vjetrovi, potpomognuti vrhom SNSD-a su netom prije toga iz te iste fotelje oduvali Slobodana Stanića.  Kako su tada objavili neki mediji, Stanić je smijenjen jer je pokušao da sređuje stanje u zdravstvu i odlučio da stane u kraj sveopštem kriminalu, ali kada je otišao predaleko, nije dobio samo upozorenje, već i zabranu da se miješa u poslove nedodirljivih.

I dok se zdravstveni sistem održava na aparatima, ministar zdravlja je svoju pažnju i dalje više usmjeravao na privatni biznis i lični interes, jer kako drugačije protumačiti činjenicu da je skoro dvije godine bio u konstantnom sukobu interesa, i pritom svjesno kršio zakone?

Naime, na 31. sjednici Upravnog odbora ZTC Banja Vrućica, koja je održana 14.09.2013. Dragan Bogdanić je razriješen dužnosti generalnog direktora i predsjednika Upravnog odbora, zbog odlaska na imenovanu funkciju  Ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, međutim i dalje ostaje član Upravnog odbora, što je flagrantno i svjesno kršenje Zakona o sukobu interesa.

Član 6. pomenutog zakona u dijelu koji se zove Nespojivost funkcija na privredna društva kaže da imenovani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija ne mogu biti članovi upravnih ili nadzornih odbora  ili direktori privrednih društava.

Vrlo brzo, Bogdanić se vratio na mjesto predsjednika Upravnog odbora, a tu funkciju je obavljao do 30.jula 2015.godine, kada je podnio ostavku, nakon anonimne prijave Komisiji za sukobu interesa.


MANDAT U SUKOBU INTERESA I MILIONSKOM POSLOVANJU S DRŽAVOM?I ne samo da je u međuvremenu ostao na čelu Upravnog odbora, Bogdanić i ZTC najveću dobit imaju od poslovanja, upravo s državom. Prema podacima iz ZTC, najveći broj noćenja ostvaren je od penzionerskog bolničkog dana, koji se finansira iz sredstava Fonda PIO (35%), a zatim bolničkog dana Fond zdravstvenog osiguranja 12 %.

"U   ZTC  Banja  "Vrućica"  u   Tesliću   godišnje   se   u   prosjeku   1.300   osiguranika rehabilituje nakon infarkta srca, ugradnje stenta i drugih kardiovaskularnih, te reumatoloških, neuroloških i posttraumatskih oboljenja i stanja, i taj broj se u posljednjih   pet   godina   nije   značajnije   mijenjao.   Troškovi   za   pružene   usluge osiguranicima u ovoj ustanovi godišnje, u zadnjih pet godina, iznose oko milion KM",  navodi se u odgovoru koji su nam poslali iz Fonda.

Na upit BUKE o ovoj situaciji , u Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite nam je rečeno da se za odgovore obratimo Republičkoj komisiji za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske..

S druge strane, Zaključak Komisije je da se odbacuje prijava protiv ministra Bogdanića, zbog nepostojanja uslova za pokretanje postupka. Inicijativa "grupe građana" je prvobitno dostavljena putem Centralne izborne komisije BiH, koja je slučaj 05.avgusta 2015. proslijedila Republičkoj komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

Samo jedan dan kasnije, dakle 06.avgusta, u Komisiju je zaprimljena Bogdanovićeva ostavka na mjesto člana i predsjednika Upravnog odbora ZTC, a koju je ministar Bogdanić potpisao tek 30.jula 2015.

Vodeći se činjenicom da u trenutku pokretanja postupka Bogdanić nije član Upravnog odbora, Komisija je donijela Zaklučak u kome navodi da su otklonjene sve sumnje u  mogućnost počinjenja sukoba interesa, koji se bez provjera a priori nije mogao ni smatrati sukobom interesa.

Komisija se nijednom rječju, ipak nije odredila o činjenici da je Bogdanić skoro dvije godine bio u sukobu interesa po više osnova. Ono što je takođe zanimljivo je da STATUT ZTC Banja Vrućica u članu 73 jasno kaže da je predsjednik Upravnog odbora ujedno i generalni direktor društva?!
Bogdanića, koji je istovremeno i jedan od akcionara ZTC Banja Vrućica sa 1,983076, od prošlog mjeseca je u Upravnom odboru zamijenila dr Jelena Bogdanić- supruga. Kontinuitet se nastavlja, posao ostaje u porodici, posebno ako je riječ o poslu koji veliki dio novca crpi baš iz države.

 

 

 


I da je Komisija utvrdila kršenje Zakona o sukobu interesa ili nespojivost funkcija, zakon predviđa kaznu od 500 do 1.500 KM. Simbolična cifra za nekog ko istovremeno ima primanja kao ministar, ljekar, predsjednik Upravnog odbora, akcionar...

Simbolične su i kazne odgovornih za sveopšto zdravstveno rasulo. Neko bude kažnjen pozicijom ambasadora, neko pozicijom savjetnika, direktora...

A bebe? One su već kažnjene samom činjenicom da su rođene ovdje, jer o potomstvu najmanje brinu oni koji su plaćeni za to i koji se u njega najviše kunu, smješkajući se u objektiv kamere. 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.