NEW YORK TIMES OBJAVIO: Tajna ruska jedinica 29155 teži destabilizaciji Evrope

Tajna ruska obavještajna služba, poznata kao Jedinica 29155, želi destabilizaciju Evropu, tvrde stručnjaci za sugurnost, a piše The New York Times.

BUKA portal / 09. Oktobar 2019

“Prvo je uslijedila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega je uslijedilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim spriječen puč u Crnoj Gori. Prošle godine je pokušan atentat na bivšeg ruskog špijuna u Britaniji koristeći nervni otrov. Iako su operacije nosile otiske ruskih obavještajnih službi, vlasti su ih u početku vidjele kao izolirane, nepovezane napade. Zapadni sigurnosni zvaničnici zaključili su da su ove operacije, i potencijalno mnoge druge, dio koordinirane i aktuelne kampanje koja za cilj ima destabilizaciju Evrope, koju je sprovela elitna jedinica unutar ruskog obavještajnog sistema vješta za subverziju, sabotažu i atentat,  tvrde stručnjaci.

Zapadne obavještajne agencije prvi put su identificirale ovu jedinicu nakon neuspješnog državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori, koji je uključivao zavjeru dva oficira jedinice da ubiju tada crnogorskog premijera Milu Đukanovića i zauzmu zgradu parlamenta.

Kako ističu, grupa, poznata kao Jedinica 29155, djelovala je najmanje deceniju, ali su je zapadni zvaničnici tek nedavno otkrili.

Obavještajni zvaničnici u četiri zapadne zemlje kažu da je nejasno koliko često se jedinica mobilizira i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gdje će njeni operativci napasti. Svrha Jedinice 29155, o kojoj ranije nije izvještavano, podvlači stepen do koga se ruski predsjednik Vladimir V. Putin aktivno bori protiv Zapada svojim brendom takozvanog hibridnog ratovanja – mješavinom propagande, hakerskih napada i dezinformacije – kao i otvorene vojne konfrontacije.

“Mislim da smo zaboravili koliko Rusi mogu biti bezobzirni“, rekao je Peter Zvak, penzionirani vojni obavještajni oficir i bivši ataše odbrane u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi, koji je rekao da nije bio svjestan postojanja jedinice.

U SMS poruci, Dmitrij S. Peskov, portparol Vladimira  Putina, uputio je pitanja o toj jedinici ruskom Ministarstvu odbrane. Ministarstvo nije odgovorilo. Skrivena iza betonskih zidova u sjedištu 161. centra za specijalnu namjensku obuku u istočnoj Moskvi, jedinica se nalazi u okviru komandne hijerarhije ruske vojne obavještajne agencije, nadaleko poznate pod nazivom G.R.U.

The New York Times piše da, iako mnogo toga o G.R.U. operacijama ostaje misterija, zapadne obavještajne agencije su počele dobijati jasniju sliku njene osnovne arhitekture. U mjesecima prije predsjedničkih izbora 2016. godine američki zvaničnici kažu da su dvije G.R.U. cyber jedinice, poznate kao 26165 i 74455, provalile u servere Demokratskog nacionalnog komiteta i Klintonove kampanje, a zatim objavile sramotne interne komunikacije.

Hakerski timovi uglavnom djeluju iz Moskve, hiljadama kilometara od svojih meta. Nasuprot tome, službenici jedinice 29155 putuju u i iz evropskih zemalja. Neki su odlikovani veterani najkrvavijih ruskih ratova, uključujući Afganistan, Čečeniju i Ukrajinu. Njihove operacije su toliko tajne, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, da je postojanje jedinice najvjerovatnije nepoznato čak i ostalim G.R.U. operativcima. Čini se da je jedinica tijesno povezana zajednica.

 

Originalni tekst ovdje

Preuzeto sa portala Slobodna Bosna


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.