У Индији је прошао врхунац епидемије, заражено око 400 милиона становника земље

Студија коју је наручило Одјељење за науку и технологију предвиђа „минималне“ случајеве до фебруара, ако се избјегну фестивалске скокове.

BUKA / 19. октобар 2020

foto Hindu

Индија је свој врх ЦОВИД-19 прешла у септембру и, ако се наставе тренутни трендови, до фебруара ће бити „минималних случајева“.

Ово су налази студије седмочлане стручне комисије о моделирању будућег тока пандемије, коју је наручило Одјељење за науку и технологију.

Према студији, очекује се да ће индијски терет ЦОВИД-а до почетка сљедеће године бити ограничен на 106 симптоматских инфекција, с мање од 50 000 активних случајева од децембра. Од недјеље постоји 74 потврђена случаја, од којих је око 7,80 000 активних инфекција.

То се, међутим, темељи на томе да нема скокова изазваних манифестацијама или мутацијама вируса који помажу ширењу зими.

Научници повезани са истраживањем рекли су да од лоцкдоwна или мјера оштријих од оних које постоје данас неће бити користи. Потпуно заустављање треба размотрити само на нивоима под дистрикта ако постоји скок који пријети локалној здравственој способности, рекли су.

Студија моделирања названа „ЦОВИД-19 Индијски национални супермодел“ резултат је анализе стручног одбора који се састоји од математичара и епидемиолога. Урађено је неколико пројекција пандемије заснованих на математичким моделима од стране различитих група у Индији и међународно. Међутим, стручњаци - па чак и владини службеници - јавно су упозорили да су то пројекције које требају водити политику и не морају увијек бити схваћене дословно.

ИЦМР је у свом најновијем серо-истраживању из августа процијенио да је 7% одрасле популације било изложено вирусу. 

Одбор за моделе, међутим, рекао је да је ово подцијењено. Позивајући се на мању серо-анкету проведену у неколико градова која је показала преваленцију антитијела између 22% и 30%, панел је рекао да је од августа око 14% становништва вјероватно било заражено. Екстраполирајући одавде, готово 30% земље било је изложено вирусу до недјеље, рачунају они. То би значило да је око 400 милиона Индијаца било у неком моменту у контакту са вирусом.

"Пандемија је досегла врхунац, али то није разлог за задовољство, јер ће се овај лијепи силазни тренд наставити само ако наставимо са заштитним мјерама", рекао је проф. М. Видyасагар из ИИТ, Хyдерабад, и предсједник одбора.

Могући разлог да Индија већ достиже врхунац могла би бити различита осјетљивост различитих људи на вирус, рекла је генерал-потпуковник Мадхури Каниткар, доктор и члан одбора.

„Неки људи заражени вирусом развијају болест, а неки развијају само антитијела. Уобичајено бисте очекивали да би 60% -70% популације требало бити заражено због имунитета стада. Међутим, чини се да се "стопа напада" (стопа нових случајева) вируса успорила ", рекао је генерал-потпуковник Каниткар на јавном wебинару како би објавио резултате студије.

Потпуније објашњење кориштених метода биће доступно у рецензираном Индијском часопису за медицинска истраживања у наредној седмици, рекао је проф. Видyасагар. Додао је да се одбор ослањао на јавно доступан скуп података и „интегрисао најбоље од сличних модела“ доступних на глобалном нивоу.

Да није било закључавања, Индија би до јуна доживјела максимум симптоматских активних инфекција са 40-147 лакх, а закључак који почиње 1. априла или маја до 30-40 лакх до јула, рекао је проф. Видyасагар.

“Имали бисмо врхунац 15 пута већи (без закључавања) и потпуно преплавили наш здравствени систем и негдје између 6-25 + лакх смрти, умјесто 1 лакх који смо видјели до септембра. Закључавање је било неопходно и дошло је у право вријеме ”, додао је.

"Наметање различитих безбједносних протокола, као што су ношење маски, физичко дистанцирање итд., Заједно са свеобухватним закључавањем, омогућило је Индији да пролази боље од многих других земаља", рекао је одбор у изјави за штампу.

„Постојећи протоколи личне сигурности морају се наставити у пуној мјери. Иначе ћемо видјети нагли пораст инфекција. Избјегавање загушења, посебно у затвореним просторима, и посебна брига старијих од 65 година и дјеце је још значајнија. Особе са истовременим морбидитетима морају бити изузетно опрезне ”, наводи се у изјави

Уз драматичан пад који се очекује у децембру, а влада подвлачи да ће вакцина вјероватно бити доступна до марта, генерал-потпуковник Каниткар додао је да ће вакцина и даље бити корисна посебно за здравствене раднике и старе и оне најрањивије који су „затворени“ до домова и не могу се слободније кретати. "

 

Превод БУКА

Изворн и текст : хттпс://www.тхехинду.цом/сци-тецх/хеалтх/но-фресх-лоцкдоwнс-рецоммендед-ат-лоцал-левел-говернмент-аппоинтед-панел-он-цовид-19/артицле32886373.еце?фбцлид=ИwАР092-ХмсX0yвПАWКЛт9ЕQ_QQцДВБЦПс6Рпкл-хПдрПX_ОЛа8_0УБВдБy3Q

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.