ПО ПРИЈАВИ ЕВРОПСКЕ ИНВЕСТИЦИОНЕ БАНКЕ: Тужилаштво БиХ води истрагу против ИРБ РС, Джомбића, Тегелтије, Вујнић...

Тужилаштво БиХ отворило је истрагу против ИРБ-а РС, њених челника, као и чланова Великог кредитног одбора, који су ненамјенски одобрилли кредите повлаштеним фирмама, из средстава Европске Инвестиционе Банке.

Slobodan Vasković / 07. јун 2018

 

 

ЕИБ је крајем 2016. године пријавила ИРБ РС Тужилаштву БиХ због ненамјенског трошења цца 100 милиона кредитних средстава које је Европска инвестициона банка, као кредитну линију, још 2011. године одобрила ИРБ-у за кредитирање малих и средњих предузећа.

 

 

 

Умјесто кредитирања малих и средњих предузећа, ИРБ је кредите пласирала тајкунским фирмама, блиским врху власти.

 

 

 

Тадашњи директор ИРБ-а Миленко Павловић одбио је да учествује у овим работама, па је поднио оставку (децембра 2011.), након чега је на директорску позицију у ИРБ-у сјела Снежана Вујнић, оптужена у случају “Бобар банке” за наношење штете од преко 100 милиона КМ.

 

 

 

Пријава ЕИБ-а држана је у ладицама готово двије године, али је прије неколико седмица коначно покренута истрага. Провјериће се сви дати кредити.

 

 

 

Кључне особе против којих је истрага усмјерена су тадашњи премијер Александар Джомбић, Зоран Тегелтија, министар финансија (тадашњи и садашњи), Снежана Вујнић, директорица ИРБ-а РС, као и други чланови тадашњег Великог кредитног одбора ИРБ РС, који су одобрили давање средстава; Притом, неке од фирми које су добиле те кредите нису обезбиједле адекватне колатерале. 

 

 

 

 

 

 

 

Најизразити је примјер зворничке “Енерголиније”, која је добила кредит од 19,4 милиона КМ, и то на инсистирање Тегелтије и Джомбића. 

 

 

 

Најмање петнаест милиона КМ од овог кредита је одмах (10.05. 2012.) изнесено из Републике Српске.  Учинила је то литванска екипа на челу са Владимиром Романовим, тадашњим власником ФГ “Бирач”. “Енерголинија” је фирма-кћерка ФГ Бирач”.  

 

 

 

ИРБ је на располагању, по овој кредитној линији Европске инвестиционе банке, имала укупно  97.791.500 КМ.

 

 

 

Средства намијењена за привреду, ИРБ је директно (без друге банке као посредника) додјељивала корисницима. Тако је ИРБ из тих средстава додијелила и кредит „Енерголинији“ из Зворника.

 

 

 

Осим “Енерголинији”, новац је из те кредитне линије додијељен и фирми “Интегра Инжењеринг” Слободана Станковића (15 милиона), хотелу “Б&б” Вучко Пале (шест милиона), „Агроимпе“ Бањалука Николе Вукелића (12 милиона КМ), “Пингвин” Лакташи (850.000 КМ), “Бинис” Бањалука Борка Радинковића (пет милиона КМ), “ЕЛВАЦО” Бијељина Гаврила Бобара (6,5 милиона КМ; Гаврило Бобар је преминуо у септмебру 2014. године).

 

 

 

 

 

 

 

Из те линије, кредит од два милиона је добила и фирма Милана Ковача “ДИ Шипово”. Ковач је тада био посланик СНСД у парламенту РС и члан НО “Шуме Српске”. 

 

 

 

„Јединство” из Градишке, такође Станковићева фирма, добило је 9,4 милиона КМ, а “Екватор” Бањалука власништво Ђорђа Давидовића шест милиона КМ. 

 

 

 

Због малверзација са овим кредитима, ЕИБ је укинуо кредитне линије које је намјеравао одобрити ИРБ-у по основу помоћи малим и средњим предузећима. 

 

 

 

Значајан дио средстава одређене фирме нису уопште вратиле ИРБ-у.

 

 

 

Посебно треба нагласити да огромна већина фирми нису уопште ни мала, а ни средња предузећа, те ни по ком основу нису могли добити наведене кредите.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.