Колико је честа појава миокардитиса након цијепљења?

Након Шведске и Данске, и Финска је ограничила кориштење цјепива америчке Модерне. У Шведској то цјепиво не примају млађи од тридесет година, у Данској млађи од осамнаест.

BUKA portal / 12. октобар 2021

 

У Финској се пак Модерна не препоручује мушкарцима млађима од тридесет година, пише Деутсцхе Wелле.

Здравствене власти у тим земљама говоре о превентивној мјери због малог ризика од упале срчаног мишића (миокардитис). "Корелација је посебно јасна код цјепива Спикеваx, које производи Модерна, и то посебно након примања друге дозе", пише у објашњењу шведских здравствених власти.

У Шведској се млађим особама такођер препоручује мРНА цјепиво, али оно које је развио њемачки БиоНТецх, а производи амерички Пфизер.

То је донекле изненађујуће јер се већ дуље појављују докази да и код Пфизеровог цјепива у малом броју случајева долази до нуспојаве миокардитиса код младих људи, посебно мушкараца.

Према Америчком центру за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), код дјечака (12 до 17 година) се на два милијуна убризганих мРНА цјепива појавило 128 случајева упале срчаног мишића или срчане овојнице (перикардитис) - умјесто уобичајена два случаја на тај број дјечака. Код младих мушкараца (18 до 24 године) је било 219 случајева на 4.3 милијуна убризганих доза цјепива. Очекивано је било четири до пет случајева.

Још средином српња су БиоНТецх/Пфизер и Модерна заједнички информирали јавност о могућој повезаности њихових цјепива с овом нуспојавом.

Опасније дугорочне посљедице цовида

Многи стручњаци савјетују да се цјепиво ипак не избјегава због овог ризика од миокардитиса. "Познати ризици од цовида-19 и повезане, потенцијално озбиљне компликације, попут дугорочних здравствених проблема, хоспитализације или чак смрти - далеко су већи потенцијални ризик од ријетке реакције на цијепљење, укључујући и могући ризик од миокардитиса и перикардитиса", пише на web-страници ЦДЦ-а.

У Еуропи су младима на располагању и друге врста цјепива које се не базирају на мРНА технологији, попут цјепива АстраЗенеце.

Према приопћењу њемачког Института Роберт Коцх из коловоза, посљедице миокардитиса су у стационарном лијечењу углавном благе, а дугорочне - нису познате.

С друге стране, ту су још и (не до краја испитане) дугорочне посљедице цовида ("лонг цовид"). Иако дјеца и млади углавном без проблема прођу кроз саму заразу, једна шведска студија је прошлог студеног показала да постоје ризици од трајних посљедица попут мултисуставног упалног синдрома (МИС-Ц) и синдрома кроничног умора.

Упала срчаног мишића код младих јавља се ријетко и као нуспојава класичних цјепива против хуманих папилома вируса, грипа, менингокока, тифуса и богиња. Миокардитис могу изазвати и вирусне инфекције дишних путева или цријевног тракта, а понекад и бактеријске инфекције попут стрептокока.

И зараза и миокардитис траже мировање

Често се миокардитис не открива рано јер први симптоми - кашаљ, кихање, температура, главобоља и бол у зглобовима - подсјећају на уобичајене симптоме прехладе или грипе. Код миокардитиса пацијенти могу патити и од тешког дисања, вртоглавице или боли у грудном кошу, а срце им лупа јако или нередовито.

Ако се уз помоћ ЕКГ-а установи упала срчаног мишића, најважније је штедјети срце тако што се одмара и избјегава сваки напор. Раније су лијечници налагали строго лежање, данас су кратке шетње ипак дозвољене. Уз то иду лијекови који олакшавају рад срца, а кардиолог га контролира свака два или три тједна.

Баш зато је ствар посебно незгодна код дјеце, која би се хтјела играти, трчати и бавити спортом. Уз превелике напоре миокардитис може водити и к озбиљним поремећајима срчаног ритма или чак до изненадне смрти. Притом је неважно је ли упала срчаног мишића дошла као нуспојава мРНА цјепива или заразе вирусом.

Зато је начелни савјет лијечника: након озбиљне и интензивне инфекције, каква може бити и она због короне, ваља штедјети своје тијело и лагано се враћати спортским активностима. Тијело је обично тек након пола године опет спремно и за највеће напоре.

Деутсцхе Wелле, Индеx Вијести


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.