Zašto je putno zdravstveno osiguranje važan dio prtljaga

Pred nama je, u odnosu na prethodne dvije godine, jedno opuštenije ljeto i mnogi već uveliko pakuju kofere za neophodno „resetovanje“ na plaži, planini ili selu.

21. juni 2022, 3:57

Ukoliko putujete preko granice, u prtljagu bi obavezno trebalo da se nađe polisa putnog zdravstvenog osiguranja.   Dodatno, dok ste na putu, dobro je osigurati i nekretninu, od potencijalnih rizika poput požara, provale, poplave, krađe ili elementarnih nepogoda.

Svako osiguranje, pa i putno, čini život izvjesnijim i predstavlja odgovoran odnos prema situacijama koje se realno mogu desiti. Bodlje ježa u stopalu, stomačni virus, upala uha ili napad zubobolje lakše se podnose kada znamo da možemo dobiti ljekarsku pomoć koja nam neće „pojesti“  budžet koji smo planirali za, ipak, bezbrižnije putovanje.

Putno osiguranje može da bude pojedinačno, porodično ili grupno. Često ga banke nude uz neki drugi finansijski proizvod, recimo platnu karticu ili paket tekućeg računa, zato se prvo informišite da li ste možda već na neki način pokriveni međunarodnim zdravstvenim osiguranjem. Ukoliko niste, banka je, pored osiguravajuće kuće, pravo mjesto da se raspitate o opcijama za putno-zdravstveno osiguranje, budući da neke od banaka imaju ugovore sa osiguravajućim kućama i u mogućnosti su da svojim klijentima ponude veoma povoljne uslove. U pojedinim bankama, dakle, možete ugovoriti polisu za konkretno putovanje, ali isto tako zaključiti dugoročni aranžman koji vam pruža osiguravajuće pokriće tokom čitave godine i to ne samo kada putujete, već i svakoga dana, bez obzira gdje se nalazite, 24 sata, 7 dana u sedmici.

Na tržištu postoje različite vrste polisa, pa prije nego što izaberete onu koja odgovara vašim potrebama, dobro se raspitajte koje sve rizike ponuđene polise pokrivaju. Polisom mogu biti pokriveni medicinski prevoz i hospitalizacija, naknada troškova liječenja usljed nezgode ili iznenadne bolesti, svi ljekarski tretmani dok ste u bolnici u drugoj državi, neophodni rendgenski, ultrazvučni i drugi specijalistički pregledi.

Cijena premije međunarodnog putnog osiguranja zavisi od nekoliko bitnih faktora. Neki od glavnih su udaljenost destinacije na koju putujete, vrsta i dužina boravka, kao i broj i starost putnika, korisnika polise - pojedinačna, porodična ili grupna polisa. Još jedna važna stvar koju treba unaprijed provjeriti je da li ćete ljekarske usluge na odredištu dobiti potpuno besplatno ili ćete vi morati da platite račun, a da vam osiguravajuća kuća nakon povratka s puta refundira te troškove. Ukoliko je ovo drugo slučaj, predvidite dio novca za ove troškove, bilo u gotovini, bilo na kartici.

Pripreme za putovanje ne treba kvariti razmišljanjem o mogućim zdravstvenim problemima i nezgodama. Ako se ipak nešto od njih dogodi, prije posjete ljekaru u drugoj zemlji, javite se na broj koji vam je dala osiguravajuća kuća. Od dežurnih operatera ćete dobiti potrebne informacije i uputstva kojoj ustanovi u mjestu vašeg boravka treba da se obratite. Medicinsku dokumentaciju sa pregleda obavezno sačuvajte.

Imajte na umu i to da putno osiguranje ne možete zaključiti kada ste već prešli granicu. Zato ga obezbijedite na vrijeme, kako biste mogli bezbrižno da uživate u zasluženom odmoru. Ukoliko vam je i stan osiguran od provala, poplava i sličnih situacija, stekli su se uslovi da na put krenete rasterećeni i spremni da se potpuno prepustite uživanju, na dugo čekanom odmoru.