Više od 95 miliona građana EU-a u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti

Najnoviji podaci Eurostata

15. septembar 2022, 5:10

- Prema najnovijim podacima Eurostata, 21,7 posto stanovništva bloka prošle godine je živjelo u domaćinstvu koje se suočilo s opasnošću od siromaštva, teškom socijalnom i materijalnom uskraćenošću ili vrlo niskim intenzitetom rada

BRISEL (AA) - Više od 95,4 miliona ljudi, odnosno svaki peti građanin Evropske unije (EU), je u 2021. godini bio u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti, objavio je u četvrtak statistički ured bloka (Eurostat), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema najnovijim podacima Eurostata, 21,7 posto stanovništva bloka prošle godine je živjelo u domaćinstvu koje se suočilo s jednim od tri faktora rizika: opasnošću od siromaštva, teškom socijalnom i materijalnom uskraćenošću ili vrlo niskim intenzitetom rada.

Broj je nešto veći u odnosu na 2020. godinu, kada se 94,8 miliona ljudi, odnosno 21,6 posto stanovništva EU-a suočilo sa sličnim poteškoćama.

Iz Eurostata navode da je ukupno 73,7 miliona ljudi u EU-u prošle godine prijetila opasnosti od siromaštva.

Oko 5,9 miliona ljudi, odnosno 1,3 posto stanovništva - iskusilo je sva tri faktora rizika u isto vrijeme.

Među 27 zemalja članica EU-a, Rumunija ima najveći udio stanovništva (34 posto) koje se suočava sa siromaštvom i isključenošću, a slijede Bugarska (32 posto), Grčka (28 posto) koliko i Španija.

Najniži udio stanovništva pod rizikom od siromaštva i isključenosti zabilježen je u Češkoj (11 posto), Sloveniji (13 posto) i Finskoj (14 posto).