<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Velika akvizicija u najavi: Rađa li se novi bankarski div u BiH?

Slovenačka NLB banka je u srijedu objavila namjeru objave javne ponude za preuzimanje svih dionica Addiko banke. Ponudit će 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende.

17. maj 2024, 9:22

Objavom ponude NLB želi steći značajan većinski udio u Addiku, objavila je banka putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Ako dođe do akvizicije, NLB će postati vlasnik dvije Addiko banke u BiH, u Sarajevu i Banjoj Luci. NLB već ima također dvije banke u BiH, NLB Sarajevo i Banjaluka.

Time bi nastala jedna od najvećih bankarskih grupacija u našoj zemlji, tačnije druga banka po veličini ako se mjeri visinom aktive, izvještava BiznisInfo.ba.

Uspješno provođenje ponude ovisi o stjecanju značajnog većinskog udjela u Addiku, saglasnosti nadležnih tijela za bankarstvo i kontrolu koncentracije te drugim uslovima uobičajenim za ovakva preuzimanja. NLB će dokumentaciju o preuzimanju sa svim potrebnim prilozima predati austrijskoj Komisiji za preuzimanje, prenio je SEEbiz.

– NLB pozitivno ocjenjuje razvoj sposobnosti Addiko grupe. Vjerujemo da bi te mogućnosti nadopunile NLB-ov model univerzalnog bankarstva. Osim što bi NLB Grupi omogućio veći opseg i kapacitet u četiri zemlje u kojima smo prisutni, Addiko bi nakon uvođenja eura i ulaska u schengenski prostor našim domaćim tržištima dodao i iznimno važno tržište susjedne Hrvatske, najvećeg ekonomije u našoj matičnoj regiji, mostu prema svim drugim našim tržištima i jedinom na kojem NLB trenutno nije prisutna – napisao je predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoevropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirano je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 miliona klijenata, gotovo 8.000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem ožujka iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Kapacitet NLB Grupe za spajanja i akvizicije iznosi četiri milijarde eura aktive prilagođene riziku. Hrvatske nema na regionalnoj karti. Dugi niz godina pokušavala je ući na to tržište, ali je (bila) spriječena zbog spora između Slovenije i Hrvatske nakon raspada zajedničke države Jugoslavije i duga hrvatske podružnice Ljubljanske banke hrvatskim štedišama. Potraživanja od NLB-a prešla su na državu kada je većinski dio banke prodan privatnom kapitalu 2018.

NLB je lani kupila SLS Holdco, koja je matična firma Summit Leasinga Slovenija i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju podružnice Apollo Global Managementa i Evropske banke za obnovu i razvoj. Iz NLB-a navode da kupnja NLB-u donosi vodeću poziciju na slovenskom tržištu, nakon dobivanja svih dozvola koje još čekaju, ali ih očekuju uskoro, kao i ulazak na hrvatsko tržište leasinga.

Agri Europe, koja je u vlasništvu srbijanskog poduzetnika Miodraga Kostića i koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji, radi na jačanju svog udjela u Addiko banci. Krajem marta objavila je namjeru kupovine 17 posto udjela. Po dionici će ponuditi 17,50 eura. Istovremeno je s fondom Infinity Management iz srbijanske grupacije dogovorila preuzimanje njegovih oko 10 posto udjela u Addiko banci. Time bi krovni holding poslovnog sistema Kostić povećao svoj udjel u Addiko banci na 26,99 posto i postao najveći pojedinačni vlasnik banke.

Kako ističu u NLB-u, njihova će se ponuda – pod uvjetom da bude objavljena na vrijeme u skladu s odredbama austrijske Komisije za preuzimanje – smatrati konkurentskom ponudom Agri.

– U tom slučaju svi dioničari Addika koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a od 20 eura po dionici najkasnije četiri trgovinska dana prije isteka produljenog razdoblja prihvaćanja Agrija – naveli su.

Krajem marta u vlasništvo Addiko banke ušao je i srbijanski biznismen Davor Macura, koji je na čelu tvrtke Alta Pay Group, koja je kupila 9,63 posto udjela u banci. Početkom aprila najavio je namjeru povećanja udjela na oko 30 posto opcijskim ugovorima.

Dionice Addiko banke kotiraju na Bečkoj burzi. Vlasništvo je jako disperzirano. Uz Agri Europe i Alta Pay Group, veći vlasnici su DDM Invest III, Wellington Management Group, Evropska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi, prenio je SEEbiz.