<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ursula von der Leyen upozorila na nekontrolisanu upotrebu AI za zapošljavanje i otpuštanje

- Niko ne smije biti otpušten zbog algoritama, rekla je predsjednica Evropske komisije

25. maj 2023, 5:43

BERLIN (AA) - Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije upozorila je u četvrtak na nekontrolisanu upotrebu vještačke inteligencije (AI) za zapošljavanje i otpuštanje radnika, javlja Anadolija.

Govoreći na 15. Kongresu Evropske konfederacije sindikata, Ursula von der Leyen govorila je o planovima Evropske unije EU da reguliše sisteme vještačke inteligencije.

Ona je rekla da trenutno 25 odsto evropskih kompanija planira da koristi AI alate u upravljanju ljudskim resursima, a neki od ovih alata bi mogli da se koriste za automatizovana otpuštanja.

"Svaki algoritam dizajnirao je programer, a ta osoba ima predrasude. Dakle, nijedan od algoritama nije bez predrasuda. I zato, trebali bismo biti vrlo jasni. Niko ne bi trebao biti otpušten zbog algoritma. Potrebna su nam pravila", rekla je ona.

Von der Leyen je naglasila da Evropska komisija prati razvoj događaja i da može preduzeti dalje korake da reguliše upotrebu algoritama u upravljanju ljudskim resursima.