U BiH stigli telefoni vivo: Uređaji po mjeri korisnika

U Bosni i Hercegovini kupci često nemaju priliku da kupe proizvode brojnih svjetskih brendova koji se u svojim kategorijama ističu. Tako u BiH godinama nije bio dostupan najtanji telefon na svijetu koji je proizvod brenda vivo.

21. juni 2022, 5:03

No, i to se mijenja. vivo je stigao u BiH pa smo iskoristili priliku da ih pitamo po čemu se ovaj proizvođač telefona, trenutno peti najprodavaniji na svijetu, razlikuje od ostalih proizvođača, ali i koliko im znači bosanskohercegovačko tržište. Na naša pitanja odgovarao je Dušan Kuzmanović, direktor prodaje u predstavništvu kompanije vivo za područje BiH.

BUKA: Najavili ste ulazak na tržište BiH, vrlo hrabro, ako smijem primijetiti. Dolazite u periodu dvije velike svjetske krize: pandemije i rata na tlu Evrope. Koji su rizici i kako to da vas nisu obeshrabrili za nove poslovne poduhvate?

Princip po kojem radimo je da uvijek idemo korak po korak, nikad ne žurimo i uglavnom kad donosimo odluke, posebno važne odluke, kao što je ulazak na tržište onda iza toga stoji prilično dug proces, pripreme, istraživanja tržišta i razgovora sa ključnim operaterima sa ključnim kupcima. Tako da je odluka da uđemo na europsko tržište gdje smo službeno prisutni od 2020, i na tržište Srbije prošle godine u istom valu u kojem su bili Austrija, Češka, Rumunija i evo ovaj val od čak 11 zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina, slijedi nakon niza dugih i detaljnih priprema. Tako da ne bih rekao da je odluka hrabra -  prije bih rekao da je odluka temeljito promišljena i temeljito pripremljena.

 BUKA: Prisutni ste na 60 tržišta širom svijeta, u Evropi ste od oktobra 2020, šta Vama predstavlja bosansko-hercegovačko tržište koje je, mogu slobodno reći, poprilično malo?

Iz našeg iskustva od ranije, kako smo svi već radili u manjim ili većim kompanijama, ovo tržište ne smatramo malim, već kao još jednom teritorijom koju ćemo „pokriti“ najbolje što znamo i umijemo. Za nas je svaka teritorija jednako velika. Ako gledamo i posmatramo vivo globalno, onda bismo mogli reći da je cijela Europa mala; Ali, kao što sam rekao, naša je kancelarija zadužena za tržište Balkana, i svaka od zemalja nam je jednako bitna. Na kraju krajeva, Bosna i Hercegovina je bitno tržište i mnogo većim „igračima“ od nas, tako da je i nama itekako bitno.

BUKA:   Peti ste proizvođač telefona na svijetu, imate li ciljeve da se popnete na ovoj ljestvici?

Naravno da imamo, svakako. Mi uvijek idemo korak po korak tako da ne žurimo, nastupamo svugdje detaljno, temeljito i to je ono čime se vodimo. Ne obaziremo se previše na druge tvrtke, već gledamo svoj put i svakako vjerujemo da možemo rasti.

BUKA: Zašto da kupci izaberu Vaše proizvode, po čemu se razlikujete od ostalih proizvođača i šta su Vaše prednosti?

Ono što bih izdvojio je svakako kvalitet uređaja, i to je nešto što su prepoznali i naši partneri i krajnji korisnici. Pokrivamo tri kategorije telefona, kako po cijenama, tako i po performansama. Vrh ponude je X serija, koja je pravi „flagship“ uređaj u svjetskim okvirima. Slijedi V serija, visokog srednjeg segmenta, koja ponajviše komunicira s mladima i velik naglasak stavlja na selfi kameru – za korisnike koji često komuniciraju na društvenim mrežama, vlogaju ili vole kreirati sadržaj. I, za kraj, Y serija koja je „svi za jednog i jedan za sve“, bez demografske skupine, već telefon koji odgovara svim životnim dobima, bilo da trebaju svoj prvi smartfon, ili jednostavno žele telefon jako dobrog omjera performansi i cijene, koja se u toj seriji kreće od 130 do 400 eura.

Što se flagshipa tiče, svakako je velik naglasak na strateškom partnerstvu s kompanijom ZEISS, s kojom zajednički razvijamo podsustave kamere i fokus stavlja na vrhunske performanse u svakom aspektu.

BUKA: Kupcima je često osim funkcionalnosti, kvaliteta kamere bitno i trajanje baterije na mobilnom uređaju. Koje je trajanje baterije Vaših uređaja?

Što se tiče trajanja baterije tu smo zaista otišli korak dalje. Sva istraživanja tržišta, pa tako i ono koje smo odradili prije dolaska u Evropu, pokazuju da korisnici stavljaju kameru na broj jedan, a bateriju i display, u zavisnosti od tržišta, na broj dva ili tri. Kada govorimo o baterijama na vivo telefonima, one su zaista dugotrajne. Veliki broj naših uređaja iz Y serije upravo komunicira bateriju kao najvažniju karakteristiku – i pritom trajanje baterije koje se kreće do 5000mAh (miliamper sati), uz optimizaciju sa vještačkom inteligencijom u pozadini, za većinu će korisnika značiti mirna dva dana bez prilaska punjaču.

BUKA: Kupci u BiH često ne daju odmah novac za mobilne uređaje nego ga otplaćuju uz mjesečnu pretplatu kod jednog od telekoma i mobilnih operatera. Hoće li Vaši proizvodi biti dostupni u prodavnicama odnosno filijalama telekom operatera?

Naravno, to je svakako naš cilj i plan. Zapravo, situacija je na većini tržišta regije takva da između 10 i 20 posto korisnika telefon kupuje kod maloprodajnih partnera, a čak do 90 posto odabire kupiti telefon u portfelju telekom operatera. Naš cilj i ključni kupci su svakako i maloprodajni lanci i operateri. Do sada smo dogovorili radnju sa M:telom, a naš testing tim je ušao u finalnu fazu certifikacije sa preostala dva bosanskohercegovačka operatera, pa vjerujem da će naši telefoni biti dostupni u ponudi sva tri operatera od jula.

BUKA: S obzirom da imate veliki broj kupaca, da li dio svoje zarade dijelite zajednici, odnosno vodi li vas kroz biznis, makar malo, filantropija?

Naravno da da. S jedne strane tu je društveno odgovorno poslovanje, a s druge strane puno ulažemo u saradnju s ekološkim udruženjima. Sada pripremamo izvješće o održivom poslovanju za 2021. Što se tiče filantropije, mi to zovemo sudjelovanje sa zajednicom, na razini Europe smo u fazi razmatranja i traženja konkretnih i opipljivih programa koji bi pomogli zajednici. Naravno tržišta su vrlo raznolika, a mi smo još mali i „hodamo u pelenama i ne znamo si nos obrisati“, ali svakako gledamo da to bude aktivnost na koju se zaista možemo fokusirati – opet, u skladu s našom filozofijom korak po korak, i da činimo pravu stvar na pravi način. U Europi nas je oko 300, mali smo tim i postupno rastemo, i u smislu doprinosa zajednici. Ali, ako govorimo o velikim tržištima Azije, Bliskog Istoka, puno smo pomagali tokom sušnih perioda, poplava i COVID-a. S obzirom na to da imamo vlastite tvornice koje proizvode telefone, sa našim partnerskim tvornicama smo proizvodili maske i opremu za medicinske radnike u Pakistanu, Indiji, Bangladešu, Kini. Također, na velikim tržištima gdje smo doista jaki i imamo višegodišnju prisutnost, mnogo radimo na programima za edukacije djece, djevojčica...

BUKA: Kažete da ste zeleni, u pelenama, a peti ste u Evropi. Kako je sve počelo?

Zeleni smo u Evropi, ali globalno smo vrlo jaka kompanija prisutna na više od 70 tržišta. Trenutno u Europi sa današnjim danom smo na 17 tržišta. vivo kao brend pametnih telefona ustanovljen je 2011, ali iza sebe ima 16 godina iskustva u proizvodnji fiksnih i mobilnih telefona. U oba segmenta smo došli do prve pozicije i iz tog čvrstog temelja i znanja kompanija se nastala razvijati. Solidne temelje smo postavili u Kini, onda smo se od 2014. do 2017. nastavili širiti kroz Azijsko-Pacifičku regiju, nakon čega smo se do 2019. širili u Africi i na Bliskom Istoku.  Kancelariju u Europi smo oformili u novembru 2019, spakirali smo se u kamione u februaru u 2020. u Nizozemskoj s namjerom da se predstavimo na kongresu mobitela u Barseloni i onda se dogodila pandemija. I diži ručnu, iskrcavaj kamione i točka. I onda smo, opet, vođeni principom da idemo korak po korak, odlučili da idemo korak unazad. Još jednom napravili reevaluaciju svega što smo uradili uključujući i istraživanja tržišta sa 9.000 ljudi u Europi. Nakon toga smo se predstavili na prvih šest tržišta u oktobru 2020: Španija, Francuska, Italija, Njemačka, Poljska i Velika Britanija. Tu smo već sada prilično jaki i na većini njih smo van kategorije „ostali“ analitičkih kompanija. Od februara prošle godine smo u Češkoj Republici i Rumunjskoj, od maja u Srbiji i Austriji. U Češkoj i Austriji smo već broj pet. Dinamike tržišta su različite, a i kupci imaju različite zahtjeve. Korak po korak idemo naprijed, ove godine na ljeto mislimo biti na 21 tržištu u Evropi.

BUKA: Šta je najbitnije prilikom Vaše odluke o pomaganju zajednici?

Za godinu i pol postojanja u Europi, vidimo dva bitna stupa. S jedne strane to je obrazovanje mladih i priprema za zanimanja budućnosti, jer i dalje vidimo otvoreno pitanje nezaposlenosti mladih, koja je visoka u mnogim zemljama, pa tako i kod nas. Tako je jedan smjer razmišljanja svakako je da se okrenemo ka edukaciji mladih.  Drugi smjer je održivo poslovanje, budući da i sama proizvodnja telefona generira određenu količinu elektromaterijala, i da vidimo na koji način bismo mogli surađivati sa nevladinim organizacijama i ekološkim udruženjima, na način da skupljamo plastični otpad, koji se nažalost generira, i da iz tog otpada stvaramo novu vrijednost. Da se ta plastika integrira u nova kućišta telefona, maske za telefone.

BUKA: Poznati ste i po inovacijama, kojim inovacijama težite?

Oduvijek smo kreirali inovacije, ali na način da nam nikad nisu bili bitni megapikseli, megaherci, megabajti, nego smo gledali da to budu zaista opipljive stvari, koje korisnicima koriste svaki dan. Tako da smo 2011. predstavili prvi Hi-Fi čip za slušanje muzike. 2014. smo predstavili uređaj X5 Max koji je i dalje najtanji telefon na svijetu. Pričali smo sa korisnicima 2018. o tome kako im je dosta situacija da zaprljaju kameru jer je čitač otiska prsta na leđima telefona, pa smo prvi napravili čitač koji je ugrađen u displej. To je danas potpuno standardna stvar. Prvi smo predstavili i telefon bez ivica ekrana i sa kompanijom ZEISS sada radimo na četvrtoj generaciji vivo X serije telefona, koja je poznata po tome što je prva u Europu donijela mehaničku stabilizaciju samog modula kamere. Ako se krećete ili ste u pokretu, telefon sam ispegla kadar. Malo, po malo, korak po korak, ali uvijek se baziramo na stvarima koje korisnicima puno znače.