Proslavljeno pet godina uspješnog poslovanja i inovacija u oblasti penzionog osiguranja

Danas je obilježeno pet godina postojanja i rada Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda u Banjaluci. Tim povodom, EPF je organizovao svečani prijem za sve partnere i prijatelje, u znak zahvalnosti za podršku i povjerenje.

30. novembar 2022, 1:22

Izuzetno zalaganje u informisanje i edukciju poslodavaca i zaposlenih - korisnika usluga Evropskog penzijskog fonda, prvog dobrovoljnog privatnog fonda u Republici Srpskoj, te dobar odabir partnera, ključni su faktori uspjeha prvih pet godina poslovanja Fonda. Dosadašnji uspjesi i planovi za budućnost bili su u fokusu uvodnih obraćanja domaćina u ime EPF-a, direktorice Gordane Drobnjak i izvršnog direktora Zdravka Zečevića.

„Pored poslodavaca, veliku zahvalnost dugujemo i njihovim zaposlenim, kao i individualnim članovima koji štede u EPF-u. Naša misija je biti partner od povjerenja i pojedincima i poslodavcima, koji će na odgovoran način upravljati povjerenim sredstvima do trenutka isplate sačuvanog novca. Povjerenje je naš kvalitet i snaga, a dokaz da smo na pravom putu je konstantan rast naših članova i prosječne uplate. Sa ponosom ističemo da trenutno u EPF-u štedi više od 40.000 članova“, rekla je Gordana Drobnjak prilikom obraćanja.

O značaju partnerstva s EPF-om je govorila Snježane Rudić, pomoćnik ministra finansija u Vladi Republike Srpske: „Danas smo na sreću okupljeni u čast pete godišnjice Evropskog dovrovoljnog penzijskog fonda. Vlada Republike Srpske je ovaj Fond podržala neposredno, ugovarajući penzijski plan za zaposlene u javnoj upravi. Trebalo je to da bude primjer drugim poslodavcima koji svoju odgovornost za zaposlene i posebno vrednovanje njihovog rada, mogu artikulisati i putem dobrovoljnog penzijskog osiguranja. Stoga čestitam jubilej Fondu, uz želju da ostvare svoju misiju, ispune svoje ciljeve i rezultatima poslovanja doprinesu bezbrižnijoj starosti svojih članova, naših građana“.

Danas EPF upravlja imovinom svojih članova u iznosu 25,5 miliona KM. Sredstva se ulažu na veoma konzervativan način, u skladu sa zakonskim ograničenjima i investicionom politikom. U proteklom periodu EPF je kontinuirano pružao podršku javnim emisijama obveznica Republike Srpske, ali je, takođe, jedan od najprisutnijih investitora na sekundarnom trgovanju obveznicama na Banjalučkoj berzi, čime doprinosi likvidnosti i održavanju ovog tržišta. EPF je realizovao više od 2.100 isplata, ukupne vrijednosti više od 1,3 miliona KM. Upravo stalnim isplatama kontinuirano gradi povjerenje i ukazuje na značaj postojanja dodatne dobrovoljne štednje za treće doba.

„Pored daljeg jačanja povjerenja u dobrovoljnu penzijsku štednju, želimo da dijelimo usješne, pozitivne priče sa našim partnerima i zajedno radimo na stvaranju lijepih uspomena, kako bi nas na sledećem jubileju bilo još više“, dodao je Zdravko Zečević.

Prioritetan zadatak EPF-a je širenje svijesti i stvaranje navike o potrebi štednje i prednostima dobrovoljnog penzijskog osiguranja. Građani u Republici Srpskoj sve više razumijevaju važnost štednje za treća doba, kao i benefite dobrovoljne penzione štednje, koja se smatra i kao investicijom za budućnost.