Prodavao kuće i avione da spase kompaniju – izgubio 93 odsto bogatstva

Njegovo bogatstvo je palo sa 42 milijarde na oko tri milijarde dolara.

21. januar 2023, 9:01

Prethodne godine nisu bile preterano uspešne za kineske tajkune, posebno za one koji su svoje bogatstvo izgradili na tržištu nekretnina.

Blumbergov indeks milijardera navodi da je neto bogatstvo Hui Ka Jana, predsednika kompanije za razvoj nekretnina Evergrande, palo za gotovo 93 odsto, preneo je CNN.

Hui je nekada bio druga najbogatija osoba u Aziji, ali njegovo bogatstvo je palo sa 42 milijarde dolara, koliko je iznosilo na svom vrhuncu 2017. godine, na oko tri milijarde dolara.

Njegova kompanija Evergrande ima oko 300 milijardi dolara ukupnih obveza, što je čini najzaduženijom svetskom kompanijom nekretnina.

Kineski milijarder je iskoristio lično bogatstvo kako bi podržao svoju kompaniju u krizi, prodavši svoje kuće i privatne avione.

Međutim, to nije bilo dovoljno i Evergrande je u decembru 2021. prestao sa isplatom svojih obveznica u američkim dolarima nakon što je mesecima pokušavao da prikupi gotovinu za otplatu poveriocima, dobavljačima i investitorima.

Prošle godine kompanija nije uspela da dostavi preliminarni plan restrukturiranja duga, što je dovelo do dalje zabrinutosti za njenu budućnost.

Evergrande je ogromna kompanija koja ima oko 200.000 zaposlenih.

Analitičari su već dugo zabrinuti da bi kolaps Evergrandea mogao da poveća rizike za kinesko tržište nekretnina i naštetiti vlasnicima kuća i širem financijskom sistemu jer nekretnine i srodne industrije čine čak 30 odsto kineskog BDP-a.