<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gorivo

"Predlažem dvije mjere, smanjile bi odmah cijenu benzina na 2,77 KM!"

Građanima i privredi se hitno mora pomoći

20. juni 2022, 10:00

Hrvatska je danas donijela odluku o fiksiranju cijena goriva za sve benzinske pumpe, osim na autoputevima, gdje će doći do rasta I to 13.57 kuna za eurodizel i 14.06 za eurosuper 95.

U Bosni i Hercegovini za sada nema nikakvih reakcija, čak ni najava da bi se cijena mogla fiksirati.

Tim povodom oglasio se ekonomista Faruk Hadžić koji je još početkom marta ove godine upozoravao nadležne institucije da se mora usporiti rast cijene goriva, kroz manje poresko opterećenje, jer će se na taj način usporiti i lančani rast cijena drugih proizvoda.

Takođe je upozorio da što duže budemo čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže pomoći građanima i privredi.

Naveo je I da je danas u Kantonu Sarajevo, najniža cijena benzina 3,31 KM po litri, a dizela 3,41 KM, s tim da se možda može negdje naći i jeftinije, ako je u pitanju stara zaliha.

“Danas ću izaći sa novim prijedlogom kako uticati na značajno smanjenje cijene goriva u BIH”, naveo je Hadžić dodajući da su u pitanju dvije su simultane mjere.

Prva mjera je pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendovati akcize na gorivo. Ovo je, navodi, toliko urgentna mjera, da nikakvi izgovori od strana donosioca odluka nisu mogući. Na ovaj način se, pojašnjava, smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM zavisno od vrste goriva.

Druga mjera uključuje obračun PDV ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana.

“Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV-a, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV-u 0,19 KM po litri benzina. Cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDV-u kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijske krize.  Dakle, ako bi se ova mjera usvojila, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, ili 2,77 KM. Slično smanjenje bi se moglo očekivati i po litri dizela”, pojašnjava Hadžić.

Naveo je i da država ne bi imala bilo kakav gubitak ili smanjenje u naplati indirektnih poreza.

Po osnovu akciza, dodaje, za šest mjeseci bi smanjenje u naplati bi bilo oko 250 miliona KM.

Podaci UIO BiH pokazuju, navodi dalje hadžić, da su prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2022. godine veći za 739 miliona KM ili 23,88% u odnosu na isti period 2021. godine, što znači da su čak i sa smanjenjem akciza, već sada u plusu gotovo 500 miliona KM, a imaju još za naplatu sedam mjeseci.

Građanima i privredi, jasan je Hadžić, se mora pomoći, a ovo je najbolji način da se bude fer prema svima: “Priča da će samo bogati imati koristi od smanjenja cijene goriva, jer siromašni ne voze auta je vrlo neozbiljna i ne vrijedi je uopšte komentarisati. Probajte samo zabraniti registraciju auta sa EUR 1 i 2 normom, pa će te vidjeti koliko je "bogatih" što voze auta u našoj državi”.