<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počinje izgradnja dugo očekivane ceste u Hrvatskoj, ovo će oduševiti i BiH

Hrvatske ceste u 2024. počeće graditi saobraćajnice u vrijednosti većoj od milijardu eura, potvrdio je Jutarnjem listu Josip Škorić, predsjednik Uprave te firme.

05. decembar 2023, 9:04

Veliki broj hrvatskih primorskih općina iskazao je ranije interes za gradnju ove ceste, a njima su se pridružili i načelnici hercegovačkih općina Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Grude i Široki Brijeg.

Hrvatski sabor je prošle sedmice usvojio Finansijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projekcijama za 2025. i 2026., čime je odobren taj plan gradnje novih saobraćajnica.

Među velikim projektima čija će gradnja početi u 2024. među ostalim su brza cesta Požega – Staro Petrovo Selo, kojom će Požega biti spojena na autocestu, spojna cesta čvor Vučevica na A1 – čvor na D8, u sklopu čega je gradnja tunela Kozjak, obilaznice Orebića i Vukovara i cesta Ravča – Drvenik, Marija Bistrica – Zlatar Bistrica.

Počet će i gradnja ceste od Nove Varoši do Okučana kojom će se novosagrađeni most Gradiška preko Save spojiti s autocestom. Sljedeće godine će početi i gradnja preostalog dijela ceste čvor Sisak – Sisak kojom će se autocesta Zagreb – Sisak spojiti s gradom Siskom te se nastavlja gradnja Srijemske transverzale koja će Ilok spojiti s autocestom Bregana – Lipovac.

Počet će i gradnja dionice splitske obilaznice od Omiša do Dugog Rata te brze ceste Nuštar – Vukovar.

U 2024. bi pak mogao u promet biti pušten jedan veliki projekt – novi most preko rijeke Save kod Gradiške zajedno sa spojnom cestom do Novog Varoša.

No to ovisi o gradnji novoga graničnog prijelaza koji je u nadležnosti Ministarstva financija.