<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počela izgradnja gasovoda Pale - Jahorina: Elek najavio gasifikaciju cijele RS

19. juni 2024, 9:00

Na Jahorini je ozvaničen početak radova na distributivnom gasovodu Pale - Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem Republike Srpske.

Početak radova ozvaničio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da je početak radova na distributivnom gasovodu Pale-Jahorina dio kontinuirane borbe da se dođe do kvalitetnog snadbijevanja gasom širom Srpske, što je dugo opstruisalo Sarajevo.

Dodik je rekao da se godinama čeka da se ostvari jedan od strateških projekata za Republiku Srpsku, a to je gasifikasija, koja u Srpsku donosi potpuno ispravan i energent koji garantuje dugoročnu energetsku stabilnost i bezbjednost, što je dugo opstruisalo Sarajevo.

"Gas je predstavlja strateški energent za razvoj", rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

Prema njegovim riječima, da je ovo urađeno prije 12 godina uz sadašnju cijenu gasa, Republika Srpska je mogla privući značajan broj investitora koji bi sada gradili fabrike uz garanciju jeftinog snadbijevanja gasom.

"Međutim, sudbina nam je namijenila da stalno za sve moramo da patimo, da budemo uporni, izdržljivi i Svesrpski sabor je pokazao i dokazao da energija ne splašnjava", istakao je Dodik.

On je naveo da Jahorina nije slučajno izabrana za proces gasifikacije, ističući da će se gas, između ostalog koristiti za grijanje, hlađenje, kao i proizvodnju električne energije, koja će na ovom prostoru biti sve više potrebna.

"Mi smo na granici mogućnosti da se putem postojeće mreže obezbedijedi prenos električne energije za objekte ovdje, a sa povećanjem kapaciteta i distribucije gasa biće to svakako daleko sigurnije i bolje i u narednih nekoliko godina ćemo to pitanje trajno na najbolji mogući ekološki način riješiti", istakao je Dodik.

On je naveo da se ovaj projekat radi na osnovu Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru, dodajući da će vlade Srbije i Srpske u okviru resora razraditi okvirne planove za njeno sprovođenje nakon što bude usvojena u narodnim skupštinama Srbije i Republike Srpske.

"To će dati jednu novu dimenziju. Vidimo da neki od toga prave bauk, ali bauka nema. Ovdje se radi o operativnim poslovima koje treba da uradimo", naveo je Dodik prije početka radova na distributivnom gasovodu Pale-Jahorina.

On je zahvalio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru "Srbija gasa" Dušanu Bajatoviću, koji, kako je rekao, pokazuju entuzijazam da se ovaj projekat završi, dodajući da će iskustva iz Srbije koja je skoro u cjelini gasifikovana biti korisna i za Republiku Srpsku.

On je naveo da je odlučeno da se postojeći protok gasa kroz mjesto Šepak podigne sa stanovišta moguće distribucije gasa, te da se samim time poveća i kapacitet potrošnje.

Generalni direktor "Sarajevo-gasa" Nedeljko Elek izjavio je danas da će ubrzo početi realizacija projekta izgradnje magistralnog gasovoda Beograd-Banjaluka koji je od strateškog značaja za Republiku Srpsku.

"Vrlo brzo krećemo u izradu projektne dokumentacije. Kompletna infrastruktura `Srbijagasa` i svi izvođači će biti na raspolaganju `Sarajevo-gasu` koji će biti nosilac ovog projekta", rekao je Elek novinarima na Jahorini nakon radnog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i generalnim direktorom "Srbijagasa" Dušanom Bajatovićem.

On je zahvalio Dodiku i Bajatoviću na prilici da se ovako brzo uđe u projekat koji će suštinski izmijeniti izgled Srpske u smislu razvoja svih privrednih grana i privrede u cjelini.

Elek je istakao da će u narednih tri do pet godina biti gasifikovana cijela Republika Srpska.

Obilježavanju početka radova prisustvovali su i generalni direktori "Sarajevo-gasa" Nedeljko Elek i "Srbijagasa" Dušan Bajatović, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov, ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Svečanosti su prisustvovali i šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, načelnici opština Pale Boško Jugović, Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović, Sokoca Milovan Bjelica i Višegrada Mladen Đurević, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac i brojne zvanice, predstavnici javnog i političkog života grada Istočno Sarajevo.