“PLAVA karta EU”: Hrvatska i EU mijenjaju pravila za zapošljavanje stranih radnika

 “PLAVA karta EU”, dozvola za rad unutar zemalja EU, ubuduće će za visokokvalifikovane osobe vrijediti 48 mjeseci, predviđeno je izmjenama Zakona o strancima koje je hrvatska vlada sa sjednice poslala u prvo saborsko čitanje.

Izmjene i dopune zakona predstavili su potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar rada, penzionog sistema, socijalne politike Piletić kao i ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, piše Index.

Božinović je naveo da se izmjenama pristupilo prvenstveno radi usklađivanja s novom Direktivom o uslovima za ulazak i boravak državljana trećih zemalja u svrhu zapošljavanja visokokvalificiranih radnika i dozvoli boravka i rada koja omogućuava državljanima trećih zemalja da žive i rade u zemljama članicama EU i Evropskog ekonomskog prostora, a svrha joj je privlačenje visokokvalificirane radne snage.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Uz produžavanje važenja plave karte EU za visokoobrazovane s 24 na 48 mjeseci, izmjenama će se omogućiti da je mogu dobiti i osobe koje nemaju obrazovnu kvalifikaciju, ali imaju vještine, i to isključivo u IT sektoru, koje će dokazivati radnim iskustvom, što će procjenjivati komisija koju imenuje ministar nadležan za rad. Predlaže se i zadržavanje uslova da nositlac plave karte mora imati mjesečno 1.5 prosječnih bruto plata u Hrvatskoj.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije