<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo je zemlja sa najbržim ekonomskim rastom na svijetu

Na putu smo da dobijemo najbrže rastuću svjetsku ekonomiju. Prema prvim podacima, ona će imati veći rast od 100 posto ukupno, a on će biti uglavnom podstaknut profitom iz sektora proizvodnje nafte i izvoza.

28. septembar 2023, 2:21

Prema nedavnim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, Gvajana, zemlja u Južnoj Americi sa populacijom od oko 800.000 ljudi, trebalo bi da poraste za 38 posto već do kraja godine.

MMF nije usamljen u svojoj prognozi, BMI, istraživačka jedinica kompanije Fitch, također smatra da će „Gvajana ove godine doživjeti eksplozivan rast“ — i očekuje se da će porasti za oko 115 posto u narednih pet godina, prenosi Blic.

Prema analizi, njen rast se ocjenjuje kao „izuzetno brz”. Endrju Trahan, analitičar Fitcha očekuje da će realni BDP u Gvajani porasti za oko 115 posto u narednih pet godina.

– Tačna cifra povećanja zavisi od toga koliko brzo se dodatna proizvodnja nafte pokrene na mreži – dodao je on.

BMI predviđa da će proizvodnja nafte u Gvajani skočiti sa oko 390.000 barela dnevno ove godine na više od milion barela dnevno do 2027. godine, jer konzorcijum koji predvodi Exxon mobile otvara nova morska polja u bloku Stabroek u zemlji.

Gvajanski blok Stabroek je priobalni rezervoar nafte od 6,6 miliona hektara na atlantskoj obali zemlje, a procjenjuje se da sadrži 11 milijardi barela nafte.

Gvajana je u 2022. zabilježila rast BDP-a od 62,3 posto, najveći u svijetu, navodi MMF.

Rast u ne-naftnom sektoru Gvajane također je podstaknut investicijama u transport, stanovanje i podizanje ljudskog kapitala. Izvještaj MMF-a naglašava da sektor poljoprivrede, rudarstva i vađenja kamena u Gvajani također ima dobre rezultate.

Sreća ipak ne dolazi sama

Analitičar Fitcha tako dalje potvrđuje prognozu da će ta zemlja ponovo biti najbrže rastuća privreda na svijetu 2023. godine.

Međutim, upozorava se i na činjenicu da je Gvajana brzo prerasla od jedne od najsiromašnijih karipskih zemalja u ekonomiju koja „pokazuje izuzetan rast“.

Pozitivna putanja rasta će se nastaviti, ali će to zavisiti od političke stabilnosti zemlje i visokih cijena nafte, ističe se na kraju.

– Vremenom će cijene nafte biti prilično nestabilne i na kraju će ostati niske. Zato je za Gvajanu izuzetno važno da diverzifikuje svoju ekonomiju – dodaju analitičari.

Kao i svaka zemlja koja zavisi od prihoda od nafte, Gvajana se bori sa rizicima – posebno u korupciji i socijalnim podjelama, upozorava se.