<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka: Na pomolu globalna kriza hrane zbog ruskog rata protiv Ukrajine

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock optužila je Rusiju da sprečava izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

13. maj 2022, 3:34

Na pomolu je globalna kriza hrane zbog ruskog rata protiv Ukrajine, upozorila je u petak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, javlja Anadolu Agency (AA).

U svom uvodnom govoru na sastanku ministara vanjskih poslova G7, ona je optužila Rusiju da vodi "hibridni rat" i sprečava izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

"Rusija ne dozvoljava izvoz miliona tona žitarica. Ovo je velika, velika opasnost.  A trenutno možemo vidjeti samo vrh ledenog brijega. Svi znamo da će se, ako klimatska kriza ljeti zahvati svijet, situacija postati još gora”, dodala je.

Baerbock je istakla da je G7 vodećih industrijskih zemalja pristala preuzeti svoju odgovornost i brzo djelovati u rješavanju nadolazeće krize.

Ona je domaćin trodnevnog sastanka u odmaralištu Weissenhaus na Baltičkom moru.

Kao gosti sastanku prisustvuju ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu.