<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na šta se grijati ove zime? Je li rješenje prelazak na električnu energiju?

Građani širom države raskidaju ugovore sa dobavljačima toplotne energije ili o tome razmišljaju jer su odlučili da se griju električnom energijom. Da li je to rješenje u vrijeme nezapamćene energetske krize u posljednjih 20 godina?

17. septembar 2022, 9:33

Kakva nas zima očekuje? Na šta se grijati? Plin skup, pelet također. Zbog toga brojni građani razmišljaju o grijanju na struju. Kupuju se grijalice. Ova alternativa mogla bi biti pogubna – dovesti do kolapsa sistema i enormnog rasta cijene električne energije.

“Cijena struje se nije povećala koliko je trebala jer je EP BiH ostvarila profit izvozeći, ali izvoz može pasti. On će biti zaustavljen ako svi pređemo na električnu energiju i tu nema dileme. To bi bila povećanja vjerujte, sve će nas zaboljeti glava. Procenti ne bi bili mali”, kazao je Almir Bećarević, stručnjak za energetiku (SzBiH).

Trafo stanice bi bile preopterećene, došlo bi do kvarova, pa i požara. Građani o takvom grijanju razmišljaju zbog enormne inflacije, ali i zbog preporuke federalnog ministra – koji je struju označio alternativom za grijanje. Drugačiju poruku dobili smo od prvog čovjeka Elektroprivrede.

“Dakle u slučaju da A prestane mi imamo C u funkciji. Dakle električne energije imamo dovoljno da podmirimo od domaćinstava do privrede, od velikih, malih, sitnih, obrta… bilo koga!”, kazao je sredinom maja Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

“Električna energija ne može biti energent za zagrijavanje”, ističe Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

N1