Ljubav je slijepa za Evropljane koji kupuju ruske dijamante

Valentinovo je dovelo do skoka potražnje za neobrađenim dijamantima iz Rusije, prema najnovijim podacima belgijskog ministarstva privrede koje je zatražio POLITICO.

EU ne sankcioniše uvoz neobrađenih ruskih dijamanata, uprkos pozivma Ukrajine i nekih zemalja EU da se suzbije luksuzna industrija.

Ali uvoz je znatno pao u trećem tromjesečju prošle godine. To je pomoglo Belgiji da se usprotivi tome da EU sankcioniše ruske dijamante, koji su od vitalnog značaja za belgijski grad Antwerpen, globalno središte dijamanata.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Belgijska vlada tvrdi da bi takve sankcije samo preusmjerile ruski izvoz dijamanata u druge zemlje, a da Moskvi zapravo ne bi nanijele ekonomsku štetu. Belgijski diplomati takođe su istakli da kupovina ruske robe opada i bez sankcija, zbog pritiska javnosti i svijesti potrošača.

Međutim, uvoz u Belgiju ponovno je porastao u decembru i januaru uoči Valentinova 14. februara. U januaru 2023. Belgija je uvezla 132 miliona eura ruskih neobrađenih dijamanata, što je više od 97 miliona eura nego u januaru 2022. iako je težina uvoza bila niža u 2023.

Međutim, ovo izgleda kao privremeni skok povezan s većom potražnjom oko Valentinova, prema belgijskom zvaničniku. U februaru je vrijednost uvoza ponovno pala na 61 miliona eura.

Za belgijsku zastupnicu Vicky Reynaert, čija je socijalistička stranka Vooruit dio savezne vlade, ove brojke pokazuju da dobrovoljne mjere nisu dovoljne. “Zabrana uvoza ruskih dijamanata jedina je ispravna opcija”, rekla je Reynaert. Pozvala je Evropsku komisiju da ovu zabranu uvrsti u sljedeći paket sankcija Rusiji.

EU trenutno radi unutar G7 na globalnom sistemu praćenja dijamanata, što je Belgija prethodno tražila. Lideri G7 su 24. februara rekli da su predani “zajedničkom radu na daljnjim mjerama za ruske dijamante, uključujući neobrađene i polirane”.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije