<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Finansijski obruč oko Republike Srpske sve se više steže: Šta nakon Mađara?

POTRAGA ZA NOVCEM

06. april 2024, 10:46

Mađarska preuzme projekte koje je stopirala Njemačka vrijedne 140 miliona eura.

Dogovorili su to juče premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar ekonomskog razvoja Mađarske Marton Nađ.

Riječ je o projektima prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnji vjetroelektrane “Hrgud” i solarnog parka “Trebinje”.

Ekonomista Zoran Pavlović nije iznenađen ovom viješću jer je riječ o dobro pripremljenim projektima obzirom da ih je za finansiranje prihvatila Njemačka razvoja banka, a uz to u pitanju su atraktivni projekti iz energetike..

"To je razvojna politika Mađarske, sjetite se i kredita od 100 miliona eura od Eksim banke koji je odobren RS prije godinu i po dana. Međutim, problem su svi drugi projekti pogotovo sada kada se dodatno steže finasijski obruč oko RS zbog američkih sankcija političarima i firmama, i kada ne znamo do koje će sve mjere ići  proširenje tih aktivnosti”, ističe Pavlović uz slikovito objašnjenje: “Da imate milion maraka u džepu i da vam neko kaže investirajte u Moldaviju, rekli bi -prvo ne znam ništa o Moldaviji, drugo  blizu je Ukrajine, što to meni treba, neću ulagati bez da i ulazite u neku dublju analizu projekta kao takvog. Tako da je situacija danas još lošija, jer je i ono malo stranih investitora koji su ulagali u BiH ili sarađivalo sa domaćim privrednicima, saradnju i investicije drastično smanjilo ili čak obustavilo”.

I ekonomista Faruk Hadžić se slaže da finansijska situacija nije nimalo dobra, jer su smanjene mogućnosti za realizaciju brojnih projekata. Nadalje kaže, da se po pitanju jučerašnjeg dogovora u Banjaluci postavlja I pitanje može li se Mađarska staviti u istu ravan sa Njemačkom, jer uslovi sigurno nisu isti.

A ekonomska situacija postaje sve ozbiljnija jer uz hroničan nedostatak stranih investicija, RS ima problem i sa zaduženjima.  

Budžet za ovu godinu predviđa zaduženje od 952 miliona  KM od čega je čak 810 miliona maraka na inostranom tržištu, do koga je sada gotovo nemoguće doći zbog američkih sankcija.

S druge strane od planiranih 141,7 miliona KM zaduženja na domaćem tržištu RS se od od početka godine već zadužila iznosom koji je premašio 130 miliona maraka.

Da Srpskoj hitno treba novac potvrdio je nedavno i MMF.

 “Želim takođe istaći u vezi Republike Srpske, mi vidimo, dakle obaviješteni smo, da postoje planovi za značajno spoljno zaduživanje, dakle izdavanje dužničkih instrumenata u inostranstvu od strane Republike Srpske, međutim ti instrumenti i to finansiranje nije u potpunosti jasno identifikovano", izjavila je šefica MMF-a za BiH Alina Ijancu ujedno naglasivši da su, kada se radi o budžetu Republike Srpske, izraženije potrebe za finansiranjem, posebno od prošle godine, zbog deficita i dospijeća ranijih kreditnih obaveza.

Podsjetimo i da RS 2020. godine nije prihvatila aranžman sa MMF-om jer je sadržavao zahtjeve koje je smatrala prenosom nadležnosti na nivo Bosne i Hercegovine, a odnosili su se na preuzimanje registra računa fizičkih lica na Centralnu banku BiH, certifikovani potpis i osnivanje fonda za finansijsku stabilnost.

A ne traži se novac samo u Mađarskoj i od MMF-a.

Traži se i u Kini. Traži se i u Rusiji, sa kojom nikada nije realizovan ni mali ni veliki kredit o kojem smo toliko puta slušali.

Poslanik Pokreta za pravdu i red, Đorđe Vučinić ovoj listi zemalja dodaje i Azerbejdžan, obzirom da je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Ilhamom Alijevim, izjavio da je ova zemlja zainteresovan za ulaganje u projekte u oblasti energetike u RS-u.

“Nisam siguran da će Mađarii tek tako da zamjene Nijemce, ne mislim da su u pitanju filantropi, već da je pozadina interes i pranje novca. Znamo sada da su nam prijatelji i iz Azerbejdžana, od kada se pominju krediti iz ove zemlje. To nam je sada strateški partner. Onda vidjećemo da li će ikada doći mali i veliki kredit iz Rusije, ali i šta je sa Kinom. Često čujemo neke najave od Milorada Dodika, ali vidjećemo kako će to da bude kada dođe i ako uopšte doše do realizacije”, ističe Vučinić.

Kada se podvuče crta, jasno je da nedostatak novca u budžetu biti sve izraženiji u mjesecima pred nama. A nije daleko ni 2026. kada dospijevaju obveznice sa londonske berze.