<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

POTENCIJALNA NOVA "TIHA" SANKCIJA: "Ako se dogodi, Republika Srpska i Federacija BiH bi mogle biti u velikom problemu"

Ekonomista Faruk Hažić upozorio je na još jednu moguću sankciju koja se može uvesti entitetima te kaže da bi to bio ogroman problem za javne finansije.

11. april 2024, 2:44

"Ono što je sada bitno, oba entiteta zavise od vanjskog finansiranja u smislu zaduženja.Novac se pokušava naći što na domaćem što na međunarodnom tržištu. Republika Srpska je taj mehanizam koristila, Fedracija još nije, ali je plan, možda u ovoj godini da se zaduži. Ovdje ne govorimo o desecima, već o stotinama miliona konvertibilnih maraka zaduženja emisijom trezorskih zapisa ili obveznica sa dužim rokom dospjeća. I sad jedno hipotetičko pitanje, evo sad neće nijedan entitet, RS ili FBiH, biti pod sankcijama, u smislu da se blokraju računi, da se ne mogu isplaćivati bilo kakve naknade, a šta ako se desi slijedeća neka faza, da se "naredi" bankama, kao što je rečeno da se moraju pogasiti računi ljudima, da se kaže- ne smijete kupovati više obveznice i trezorske zapise. E to je već jedan ozbiljan problem. To je tiha sankcija, nemate na papiru nigdje napisano ali u praksi će se desiti da fale ogromni novci koji se neće moći eventualno naći na domaćem tržištu. I onda morate sjesti za pregovarački sto,vjerovatno sa MMF-om, a moram vam reći da smo imali poprilično sreće sa njim, a koji je mogao postaviti bilo uslove..." upozorio je Hadžić u podcastu BUKE.

Više pogledajte ovdje