<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas je Crni petak: Ne nasjedajte slijepo na masovnu groznicu, imate dvije opcije - finansijski se uništiti ili profitirati!

10 ključnih pravila za dobar šoping

25. novembar 2022, 3:38

Danas je “najcrnji” od svih petaka u godini, onaj posljednji u mjesecu novembru, Crni petak, neslužbeni međunarodni praznik šopinga, dan je kada su rijetki oni koji ne padnu pod utjecaj masovne kupovne groznice.

Na popustima se nudi sve, ponajviše tehnika, odjeća, kozmetika, putovanja, dječja oprema, beauty tretmani… Od te silne ponude koja vam “iskače” sa svih strana vrlo je teško ostati razuman i othrvati se potrošačkim porivima. Kupujemo što nam treba, ali još i više ono što nam ne treba.

Pod parolom – isplati se, šteta je ponudu propustiti – napravimo često sebi poprilični finansijski “kuršlus” iz kojeg se onda mjesecima pokušavamo “iskobeljati”.

Sreća zbog obavljene kupnje u pravilu splasne jednakom brzinom kojom smo i kupili proizvode. Posljedice vlastite kompulsivnosti osjećate mjesecima nakon tog famoznog petka.

Vremena imate, zapravo je sada pravi trenutak da napravite kvalitetnu strategiju za veliki šoping dan, pa barem pokušajte dati sve od sebe da ove godine odradite to kako treba. Donosimo nekoliko prijedloga koji vam sigurno neće štetiti. Bit će vam sjajan saveznik u nakani da očuvate vlastiti finansijski dignitet.

Odredite budžet

Ako ovu prvu stavku odradite kako treba, na konju ste. Ovo je najbolnija, ujedno i najvažnija stavka koje se morate držati. Dakle, odredite iznos koji namjeravate potrošiti i od njega ne odstupajte. Znači zaboravite na navadu kojoj smo svi skloni – samo ću još ovo, samo ću još ono. Toga nema! Koliko ste zacrtali, toga se držite.

Tokom tog svog ludila nije problem pokleknuti i “natrpati” košaricu. Tada se zapitajte jeste li zbilja uštedjeli ako potrošite novac koji niste planirali, i to na stvari koje vam ne trebaju.

Pripremite korpe

Mnogima nije nepoznanica kupovanje stvari samo zato što su cijenom povoljne. Umjesto toga radije se odlučite za nekoliko krucijalnih komada koji su vam i potrebni, ali i “napeti”.

To znači sljedeće: napunite online korpe već danas i to isključivo sa stvarima koje želite uzeti. Čekajte da odzvoni “Black friday” i odmah djelujte. Pojedini artikli neće vas čekati. Ne čekajte zadnji tren, mnoge trgovine oglase popuste i koji dan ranije.

Provjerite cijene prije crnog petka

Ne bi bilo prvi put da trgovci uoči “Crnog petka” “nabildaju” cijene određenih proizvoda kako bi se stvorio dojam što većeg popusta. Provjerite cijene unaprijed kako se ne biste poslije s pravom osjetili prevarenima.

Aplikacije

Možda niste skloni downloadati aplikacije brendova, ali u ovom slučaju to bi se moglo dodatno isplatiti. Obično kupovina putem aplikacije podrazumijeva i dodatnu uštedu, baš kao i prijava za newslettere. Stoga, ako želite ostvariti još i dodatnih pet ili deset posto popusta, pribjegnite ovim metodama.

Pratite sve kanale komunikacije

Ne budi vam teško, provjeravajte sve kanale komunikacije omiljenih trgovina i brendova jer. Naprimjer, na Instagramu možete “naletjeti” dodatan kod za popust kojeg nema na ostalim kanalima.

Uporedite cijene

Potragu za najvećim popustom mogu vam olakšati web-stranice namijenjene poređenju cijena. Upišete, model tenisica koje planirate kupiti i onda ćete vidjeti da isti proizvod može itekako varirati. Jasno, vi ćete, ako vam se posreći, izabrati onu najpovoljniju.

Novogodišnji pokloni

Nećete sigurno zaboraviti da je Nova godina na vratima, a crni petak je prilika da izaberete i poklone za najmilije na bezbolniji način. Bez gužvi, čekanja u redovima i uz, dakako, određene uštede. Samo se sjetite gužvi koje vladaju u trgovinama par dana uoči blagdana; nema onoga ko to ne želi izbjeći. Ovo je jedan od načina.

Vrsta plaćanja

Ne svugdje, ali cijena ponude ili proizvoda može ovisiti i o vrsti plaćanja jer neki trgovci nude dodatan popust za gotovinsko plaćanje. Možda ćete na nekom drugom mjestu ušparati koju marku ako plaćate određenom kreditnom karticom. Svakako provjerite!

Držite se provjerenih stranica

Činjenicu što Crni petak vrvi online mušterijama, koriste i brojni prevaranti. Ako vidite da je, naprimjer, torbica poznatog brenda na sniženju toliko velikom da nema teorije da to bude realno, ne nasjedajte. Kreatora lažnih web-stranica s jednako takvim lažnim ponudama i popustima nije rijetkost pronaći. Radije birajte provjerene stranice.

Ako negdje prvi put kupujete, provjerite autentičnost online trgovine, malo “pročeprkajte” po recenzijama i ono vrlo važno – ne upisujte svoje sigurnosne podatke. Gdje god možete, plaćajte kreditnom karticom jer vas banka, u slučaju prijevare, može zaštititi i vratiti vam novac.

Ignorirajte trgovačke pritiske

Ignorirajte taktiku pritiska, na koju sve češće nailazimo. Poruke poput “Brzo se prodaje!” ili “10 drugih gleda ovu stavku” uglavnom su osmišljene da kupite nešto, što možda ne biste učinili da vam trgovci nisu “ubacili bubu u glavu”.

Raport