<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bankari daju savjete: “Kada dižete kredit, nemojte gledati samo kolika je kamata”

Ima savjet za sve korisnike bankarskih usluga.

04. decembar 2022, 10:45

U Agenciji za bankarstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine kažu da nije tačno da je platni promet u bankama najskuplji u Evropi kao što vlada mišljenje među finansijskim ekspertima u državi.

– Nije sigurno. Sve je različito od banke do banke. Agencija nema zakonskog osnova da reguliše cijene platnog prometa, jednostavno, ovo je sloboda tržišta. Tamo gdje možemo djelovati, to i radimo. Nakon poduzetih mjera iz oktobra nemamo rast kamata – kazao je za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije.

Ima savjet za sve korisnike bankarskih usluga.

– Ako si pravno lice, onda možeš pregovarati s bankom u vezi s visinom troškova platnog prometa. Fizička lica, s obzirom na svoju brojnost, skoro da nemaju takvu mogućnost. Ljudi u pravilu kada uzimaju kredite, gledaju samo koliko iznosi kamata, a treba paziti na sve stavke. Neke postanu veći teret od same kamate – upozorava Mahmuzić.

Svjesni teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi značajan dio stanovništva u FBiH, Agencija je pokrenula inicijativu koja bi mogla u određenoj mjeri smanjiti pritisak na poluprazne novčanike građana.

– Pokrenuli smo kod banaka inicijativu za socijalno ugrožene građane koji bi imali besplatan račun ili bi ih koštao svega nekoliko KM. Istovremeno, u parlamentarnoj proceduri se nalaze izmjene zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koje bi išle u korist stanovništva – naglasio je Mahmuzić za Faktor.