РиТЕ „Угљевик“ и „Гацко“ се задужују 264 милиона КМ

Четири производна предузећа „Електропривреде Републике Српске“ планирају до 2021. године реализовати инвестиције вриједне око 385 милиона КМ, а већи дио тих инвестиција финансираће кредитима.

BUKA portal / 13. август 2019

Из властитих средстава ЕРС планира финансирати пројекте вриједне 102,6 милиона, а из кредита 276 милиона КМ, док је мањи дио планиран из донација.

 

Најзначајније инвестиције у периоду 2019. – 2021. година планиране су у РиТЕ „Угљевик“ и РиТЕ „Гацко“ и то 264,4 милиона КМ.

Само за инвестиције у РиТЕ „Угљевик“ планирано је задужење од 137,7 милиона КМ, док из властитих извора ово предузеће планира да издвоји 18,9 милиона КМ.

Како наводе у ЕРС, у РиТЕ „Угљевик“ је у току изградња система одсумпоравања димних гасова, чији је циљ да се емисија сумпор диоксида смањи за 98,4 одсто. Тиме би се значајно елиминисао утицај рада ТЕ „Угљевик“ на животну средину и ускладио са нашом законском регулативом и Директивама ЕУ.

„У периоду од 2019. до 2021. планиране су инвестиције од 53,9 милиона КМа финансираће се из кредитних средстава“, наводи се у плану и додаје да је за ревитализацију и модернизацију блока планирано 50 милиона марака, такође, из кредитних средстава.

Између осталог, планирана је и набавка рударске механизације (багери, камиони, булдозери, утоваривачи, грејдери) вриједна 30,6 милиона КМ, од чега је 11,8 милиона КМ планирано из властитих средства и 18,8 милиона КМ из кредитних средстава.

У „РиТЕ Гацко“ у овом трогодишњем периоду предвиђене су инвестиције вриједне 159,8 милиона марака. Кредитима ће бити финансирано 126,7 милиона КМ инвестиција, а из властитих извора свега 33,8 милиона КМ.

Највећи износи планирани су за набавку рударске механизације и то 50 милиона КМ, за инсталисање постројења за чишћење угља планирано је 30 милиона КМ и у потпуности ће се финансирати из кредитних средстава.

За континуални систем на откривци планирано је 25 милиона КМ, од чега 10 милиона КМ из властитих средстава и 15 милиона КМ из кредитних средсатва, за инвестициону откривку планирано је 18 милиона КМ, а финансираће се из властитих средстава.

Планирана инвестициона улагања у „ХЕ на Дрини“ у периоду 2019.-2021. година у потпуности ће се финансирати из властитих средстава, а износе 38 милиона КМ.

Односе се на хидроенергетске објекте у сливу ријеке Дрине и то на припремне активности за шта је планирано 31 милион КМ. За инвестиције везане за рјешавање обавеза из урбанистичко – техничких услова дефинисаних за градњу хидроелектрана и водопривредне дозволе планирано је седам милиона.

Када су у питању „ХЕ на Требишњици“, планирана су улагања од 31,1 милиона КМ и она ће се већим дијелом финансирати из властитих средстава.

Цапитал.ба


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.