Нове олакшице стижу за оне који желе радити у Великој Британији

Странци у Великој Британији лакше ће се запошљавати у Националној здравственој служби

net.hr / 08. новембар 2019

Thinkstock

Велика Британија најавила је данас да ће странцима олакшати запошљавање у Националној здравственој служби (НХС), како би надокнадила могући пад броја здравствених радника због изласка државе из Еуропске уније. Конзервативна влада планира 2021., након напуштања ЕУ-а, пооштрити контролу усељавања у земљу, што је био главни проблем због којег су се многи Британци изјаснили за бреxит прије три године.

Због тога је будућност здравственог сустава једно од кључних питања у кампањи за опће изборе у Британији сљедећег мјесеца. Око 153.000 од 1,2 милијуна здравствених радника нису Британци, па критичари бреxита упозоравају да ће престанак слободе кретања грађана ЕУ-а по Британији лишити њезину здравствену службу, једног од највећих свјетских послодаваца, важног броја радника.

Истодобно, постоји бојазан да много медицинског особља које долази из других дијелова свијета, посебно медицинске сестре, неће испунити строге захтјеве британског сустава. Око 52.000 тренутног особља долази из Азије.

Влада пак тврди да ће нови програм запошљавања у НХС-у омогућити да се избјегне таква опасност. Програм би требао преполовити визне пристојбе и подносиоцима захтјева пружити повлаштени третман и брже доношење одлука.

“Те су мјере дио нашег плана за сустав усељавања темељен на аустралском моделу који нам омогућава контролу броја усељеника, док остајемо отворени за виталне професије попут медицинских сестара”, изјавила је министрица унутарњих послова Прити Пател.

То би требало Британији омогућити привлачење талената из цијелог свијета, како би здравствени сустав и даље пружао квалитетне услуге, истовремено осигуравајући да га се не оптерети отварањем британских граница према свима.

План “омекшавања” правила за особље НХС-а долази након што је Британија у коловозу најавила да ће ублажити имиграцијска правила како би привукла више знанственика из свијета.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.