Мирослав Гојковић: РИЈЕЧ ДВИЈЕ О ЉУБАВИ И ПРИЈАТЕЉСТВУ

У свијету какав јесте љубав је опкољена, ухваћена у шкрипац. Готово потпуно уништена и обесмишљена.

Miroslav Gojković / 20. новембар 2020

Foto: Ilustracija

 

Фром је давно писао да су капитализам и савремена култура довели до тога да се на партнере гледа искључиво као на замјењиву робу. Људски односи су односи аутомата, а аутомати не могу да воле. Наша култура се заснива на жудњи за куповином. Тако посматрамо и људе, потенцијалне партнере.

Бауман је то утемељио и проширио до крајње болних граница. До тога да смо у посткапиталистичком свијету једни другима само роба која се купује и мијења, као што се мијењају патике, телефони, гуме на ауту. Питање је, наравно, и колико смо уопште и способни за осјећања.

На почетку Похвале љубави Бађу управо то критикује. Такозвану „љубав без ризика“, партнера који је роба којег ћете наћи преко агенције за посредовање – што наравно није могуће, и што није живот људи, већ живот машина. Наравно, тако нешто није могуће, али људи су толико заведени и несвјесни себе да по аутоматизму усвајају моделе понашања који им се сервирају преко медија. О истој ствари говори и Бауман у Флуидној љубави помињући истраживање о начину успостављања веза у садашњем времену, преко сајтова за упознавање (дејтање) или фејзбука, у коме нпр. при само једном клику на тастатури обришете оног ко вам се не допада/не допадне. Дакле, партнер, љубав и однос су само роба на тржишту.

Због свега тога Бађу, заједно са Рембоом каже како љубав треба наново измислити и борити се за њу. Треба ју отети од зомбираних и вратити јој мјесто које заслужује. Јер она је и онтолошко обраћање бићу Другог. Љубав која је трајање, а не сусрет, као у Тристану и Изолди и сличним умјетничким дјелима, која су само лијепи умјетнички митови, али без икакве дубље вриједности, јер истроше и тему и мотив љубави у самом сусрету.

У свијету имати извор свог постојања, и у њој изнова налазити радост, посебно њену, радост вољене особе. И Пријатељство, које је најинтелектуалнији чин по Бађуу, јер не тражи физичку потврду односа.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.