Дејтонски мировни споразум: Свето писмо или луђачка кошуља?

Данас се обиљежава 25. годишњица од потписивања Дејтонског мировног споразума односно као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир.

BUKA / 21. новембар 2020

 

Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра. У Републици Српској 21. новембар је нерадни дан.

Овај датум којим је рат у БиХ званично окончан се празнује само у Републици Српској, јер не постоји договор свих страна око заједничких празника на нивоу државе.

Дејтон- Шта, кад, зашто?

Дејтонски мировни споразум правни је акт споразумног карактера парафиран у војном  аеродрому Рајт-Патерсон код Дејтона, у америчкој држави Охајо, да би се званично прекинуо рат у Босни и Херцеговини, који је трајао од 1992. до 1995. Споразум се нарочито бавио будућим управним и уставним уређењем Босне и Херцеговине.

Конференција  је трајала од 1. новембра до 21. новембра 1995. године. Главни учесници су били лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић, србијански предсједник Слободан Милошевић, хрватски предсједник Фрањо Туђман, те главни амерички посредник Рицхард Холброоке и генерал Wеслеy Цларк.

Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра.

Дејтонски споразум је био кулминација тзв. шатл (Схуттле) дипломатије коју је отпочео Рицхард Хоолброок са својим тимом под спонзорством САД-а. Шатл се састојао од посредничке дипломатије између зараћених страна. Једноставније гледано контакт група шатл дипломатије је играла улогу курира и модератора који су прослијеђивали и модерирали захтјеве зараћених страна.

Многе основе и предуслови Дејтонског споразума започели су заправо шатл дипломатијом још годину дана прије завршне конференције. Један од најосновнијих принципа на којима је Дејтонски споразум био заснован је била подјела Босне и Херцеговине по кључу 51-49 (51% територије Федерацији БиХ и 49% Републици Српској) који је усагласила тзв. контакт група.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном акту из Хелсинкија и другим документима ОЕБС-а, уз међусобно поштовање суверенитета и рјешавање спорова искључиво на мирољубив начин.

Првих пет година по потписивању споразума у Даyтону је сваког новембра међународним скуповима обиљежавања годишњица окончања рата у БиХ.

Посљедњи пут представници држава-потписница и међународни посредници окупили су се у бази Wригхт-Паттерсон новембра 2000. године, али обиљежавању јубилеја тада није присуствовао нико од потписника.

Бивши међународни изасланик за Балкан Рицхард Холброоке који се сматра главним архитектом споразума, рекао је октобра 2005. у Сарајеву да је Дејтонски споразум зауставио рат у БиХ, али да у њему постоје и неке грешке, настале, углавном, због његовог неспровођења.

Холброокеу је на десетогодишњицу потписивања споразума у Даyтону уручена Дејтонска награда за мир у знак признања за постизнаје Дејтонског споразума.

Посљедњих година неки политичари у БиХ, међународни представници и поједине међународне институције указивали су на потребу ревизије Дејтонског споразума.

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.