Ћутање и прихватање говора мржње као нормалног облика комуникације нешто је најгоре што можемо учинити

Имамо генерације које су одгојене у духу говора мржње и говор мржње носе из куће као дио васпитања, на шта је касније веома тешко утицати или измијенити

Maja Isović Dobrijević / 30. август 2020

„Омаловажавања, нетолеранција, презир и негативни стереотипи, подстицање и изазивање насиља против појединца или групе због њихове етничке, националне, расне, сексуалне, полне, религијске припадности су врло честе појаве у БиХ, а све оне појединачно или заједно представљају облик говора мржње“, каже у интервјуу за БУКУ Јована Кисин, адвокатица из Бањалуке.

Јована за портала БУКА говори о правном оквиру када је у питању говор мржње који је присутан на друштвеним мрежама и онлине простору.

Каква је правна регулатива када је ријеч о говору мржње у законима?

Прије свега, потребно је истаћи да дјело јавног изазивања и подстицања насиља и мржње представља кривично дјело, за које је запријећена новчана и затворска казна до 3 године (када је ријеч о законодавству у РС, а слична рјешења су и у кривичном законодавству ФБиХ и на нивоу БиХ). Поред кривичног законског оквира, говор мржње дефинисан је и Законом о забрани дискриминације, Законом о равноправности полова и Законом о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница у БиХ, који кроз неке чланове третирају  појам говора мржње. Ту су такође одређени подзаконски акти, тј. кодекси медијских удружења, као што је Вијеће за штампу, које кроз свој Кодекс има једну савјетодавну улогу у спречавању говора мржње у медијима, док  Регулаторна агенција за комуникације има одобрење да санкционише уочени говор мржње (од новчаних казни до укидања ТВ станице).

Да ли је говор мржње лако препознати у правном аспекту? Који су јасни показатељи говора мржње?

Обичним грађанима, тј. лаицима, вјероватно није јер, нажалост, говор мржње у БиХ представља дио  свакодневнице. Омаловажавања, нетолеранција, презир и негативни стереотипи, подстицање и изазивање насиља против појединца или групе због њихове етничке, националне, расне, сексуалне, полне, религијске припадности су врло честе појаве у БиХ, а све оне појединачно или заједно представљају облик говора мржње.

Према подацима из електронске базе институције Омбудсмена за људска права БиХ, 1. јануара прошле године до данас запримљене су четири жалбе које су регистроване под шифром "говор мржње", али и из ове Институције признају да пријаве нису стварни показатељ говора мржње који је присутан у јавности и да је потребно радити на подизању свијести по овом питању. Јесмо ли као грађани уопште свјесни проблема када је ријеч о говору мржње?

У потпуности смо несвјесни колико се често говор мржње користи и у приватном и јавном простору и колико то негативно утиче, како на друштво у цјелини, тако и на психичко стање сваког појединца, било оног који пропагира говор мржње, а поготово оног који је субјект мржње. Имамо генерације које су одгојене у духу говора мржње и говор мржње носе из куће као дио васпитања, на шта је касније веома тешко утицати или измијенити. Затим, говор мржње се недовољно третира у образовном систему, касније у радном окружењу. Медијски простор је пун говора мржње који се уопште не санкционише. Кад све наведено саберемо, долазимо до закључка да је већини грађана говор мржње нешто уз шта су одрасли, да ли у породици или у школи, и да га нису уочили и дефинисали у вријеме свог личног менталног и емотивног развоја (када је то најбитније), те да је говор мржње нашао једно уобичајно мјесто у њиховом вокабулару. С друге стране, тема које могу бити повод за говор мржње на овим просторима свакако не мањка.

Јесте ли се ви као адвокат сусретали са тужбама у вези са говором мржње. Постоје ли уопште такве тужбе на нашим просторима? Да ли су судови спремни да се баве овим случајевима?

Не много. Радила сам кривичне пријаве због подстицања на насиље и мржњу и тужбе за заштиту од дискриминације. Али то су све издвојени случајеви, не ради се о некој уобичајној пракси.

Колико је говор мржње проблематичан кад је изречен на друштвеним мрежама и у онлине простору, кад не видимо особу којој се обраћамо?

Када је у питању кривично гоњење, не би требало да буде проблематичан, јер Министарство унутрашњих послова одавно већ располаже технологијом уласка у траг ИП адреса оног ко је оставио коментар говора мржње, као и неког ко је креирао „лажни профил“ на друштвеној мрежи, а уколико се ради о званичном медијском садржају или садржају који није креирао лажни профил већ лице које је наведено у потпису, онда је још лакше. Другим ријечима, све се може кад се хоће. Могућности санкционисања говора мржње су бројне само што им се не приступа.

Да ли су закони довољно добро формулисани када је у питању говор мржње, да ли би се нешто у овом сегменту требало промијенити?

Па и не баш. Постоји више законских прописа у којима се спомиње говор мржње као кривични или грађански деликт, али свакако би било пожељно донијети леx специалис који би се односио на говор мржње и који би, поред кривичне одговорности, евентуално прописао и прекршајну одговорност, као и начин остварења накнаде штете по овом основу.

Ви сте адвокат Правде за Давида, групе која је често на мети институција, да ли су се чланови Правде за Давида сусретали са говором мржње који је против њих усмјерен, било је разних коментара на друштвеним мрежама?

Одређени чланови групе Правда за Давида покренули су поступке за утврђивање дискриминације и тражење заштите да се са дискриминацијом престане, као и накнаду за причињену нематеријалну штету. Вјерујем да је било и коментара који улазе у сферу подстицања насиља и мржње, али заиста нисам у прилици да испратим сву количину података на друштвеним мрежама.

Које је ваша порука људима који су жртве говора мржње, шта могу да ураде и на који начин могу затражити помоћ на суду?

Ћутање и прихватање говора мржње као нормалног облика комуникације је нешто најгоре што можемо учинити. Пријављивати Омбудсману, кривично пријављивати, консултовати се са правницима ради анализе покретања парница за накнаду штете, све опције размотрити, само не ћутати.

 

 


Бука препорука

Кампања против говора мржње

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.