Zašto BUKA Blog?

Buka / 03. Novembar 2009

Zašto da pišete baš za blogs.6yka.com?

Za kratko vrijeme svog postojanja BUKA portal je postao jedan od najposjećenijih sajtova u BiH.

Tekstovi na 6yka.com nose snažan autorski pečat i o samoj stranici do sada su svoje komentare dali mnogi regionalni časopisi. Trenutna pozicija sajta omogućiće vam da vaš blog sigurno bude pročitan od velikog broj korisnika.
blogs.6yka.com
će vam pružiti potpunu slobodu u pisanju vaših autorskih tekstova, i pružiti vam potrebnu pomoć u pripremi tekstova. Naš blog sistem koristi WordPress software, jedan od najboljih i najpouzdanijih blog alata. blogs.6yka.com mreži su potrebni autori koji su spremni na izazove, koji vole da uče nove stvari i koji su spremni da ruše tabue. Blogosfera pruža mogućnost svim bloggerima da postanu popularni i da se svima pokažu u najboljem svijetlu.

Šta je blog?

Razvoj Interneta dovodi do pojave novih vrsta izražavanja i komunikacije, a u posljednje vrijeeme sve je aktuelniji blog.

Blog je vrsta Internet dnevnika, u svijetu uveliko prihvaćen model povezivanja Internet korisnika. Blog je skraćenica od engleske riječi weblog i može se prevesti kao mrežni dnevnik.

Riječ je o je web stranici na kojoj neko hronološkim redom bilježi svoja razmišljanja i stavove. Svaki blog ima ime, koje mu dodjeli vlasnik. Blog predstavlja vrstu sajta gde se tekstovi pojavljuju u obrnuto hronološkom redoslijedu. Blog najčešće nudi opcije komentarisanja tekstova i vijesti i trebalo bi da se često ažurira. Zbog toga blog predstavlja moderan način komunikacije osoba sa svojom ciljnom grupom, omogućava veliku interaktivnost, a tekstovi su obično manje suvoparni nego na većini “običnih” sajtova.
Danas postoje blogovi o praktičnoj svakoj temi.

Pored klasičnog dnevnika, blogovi se koriste i za reklamiranje, poslovne kontakte i za različite vrste umjetničkog izražavanja. Takođe, blog može biti korišćen i kao mjesto za izražavanje određenih političkih protesta i ciljeva.

Glavna karakteristika bloga je ta da se ažurira često što osigurava povratak posjetilaca na blog, te osim standardnih postova, ističu se iz mnoštva drugih standardnih popratnih opcija i komentari na postove, mogućnost dodavanja nekih informacija, raznih linkova te linkova na druge blogove, mogućnost postavljanja kalendara bloga, mogućnost mjenjanja izgleda i slično. Najnoviji postovi (vijesti), uz koje se može dodati i slika, automatski dolaze na vrh stranice, dok se prethodni postovi redaju ispod. Prostor za pisanje i unos slika je neograničen.

Ko su bloggeri i publika?

Iako je širom Interneta prihvaćeno mišljenje kako se iza većine blog publike kriju djeca koji nemaju pametnijeg posla, posljednje istraživanje Webloga i Blogads mreže pokazuje da to i nije baš tako. Njih 61 posto starije je od trideset, a oko 30 posto je između 30 i 40 godina. Po polovima, više blogova čita muški dio (79,1 posto), a oglašivačima je vjerojatno najvažniji podatak da je 66,7 posto čitača kliknulo i na neki oglas na blogu.

Bloggeri su danas postali vitalni izvor informacija i komentara, kao i alternativa tradicionalnoj štampi i televiziji. Primjerice u zapadnim zemljama blog zajednica je toliko snažna da čak ima i uticaj na javno mišljenje. Ne samo da je nezaobilazna tema na Internetu već je blog dospio i u štampane i elektronske medije. Bloggeri pomjeraju granice, utiču na javno mnjenje, pa čak i državne institucije. Bloggeri su Vox Populi (glas naroda) učinili mnogo značajnijim i uticajnijim. Blog je mjesto gdje možete da iskažete svoje stavove, emocije, kritike i sve što želite da podijelite sa drugima. Za Iranske žene blog je mjesto gdje mogu slobodno i otvoreno da pričaju o muškarcima i seksu.

Svjetska blog zajednica je svakim danom sve veća i veća, a popularnosti blogova doprinose svakako i mnogi blogovi čiji su vlasnici poznate ličnosti.

Kako kreirati blog?

Svaki korisnik može napraviti svoj blog u vrlo kratkom vremenu - u tri jednostavna koraka:

  • izbor korisničkog imena i unos email adrese.
  • izbor blog domena (.blogs.6yka.com) i naslova bloga.
  • verifikacija korisnika putem email poruke.

Nakon ova tri koraka blog će biti kreiran, a korisnik može odmah početi postavljati postove, informacije, podešavati postavke i slično.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.