Vatra i led, Drina i ljubav, talenat i sloboda, muzika i strast, prvi singl i više od 50 000 pregleda – Mirko Blagojević

"Otvoren za poglede, otvoren za trčanje. I treba mi soba da primi pet hiljada ljudi, sa dignutim čašama, sa dignutim čašama… " -Milan Mladenović-

Olja / 15. Juli 2021

Motivisan konkursom za dodelu nagrada “Milan Mladenović”, odlučio je snimi svoj prvi singl, i da nastavi da stvara. Imajući u vidu da je sama nagrada ustanovljena uprvo sa ciljem, da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svojstvene zaostavštini Milana Mladenovića, moglo bi se reći da je Mirko Blagojević počeo da ostvaruje navedeni cilj. On živi muziku koju sluša, istražuje, voli, on je kolekcionar retkih nosača zvuka, i za sada ima skoro sve kasete, ploče i cd-ove koje je želeo da nabavi.

Kupovao ih je od honorara koje je dobijao zahvaljujući svom talentu, i napravio bogatu kolekciju koja je vredna divljenja. Sa samo petnaest godina, profesorka Emilija Ilić je počela da ga podstiče da učestvuje u školskim nastupima, i predstavlja svoj talenat. Tada nije ozbiljno shvatao pohvale koje je dobijao, pošto se bavio i glumom, recitovanjem, a kreativno izražavanje, i umetničko stvaralaštvo je bilo jednostavno deo njegovog svakodnevnog života. Porodica ga je podržavala u svemu šta je radio, a podržava ga i sada. Muzika je u njegovom životu uvek bila tu, njemu bliska, nastupi su bili tu, ali je nedostajala stabilna osnova, na kojoj bi postavio početak svoje karijere.

Onda je pre dve godine počeo da živi muziku koju je stvarao Milan Mladenović, frotmen legendarne grupe EKV, i njegov pristup muzici se potpuno promenio. Muzika je postala njegov pokretač, njegova potpuna strast, i krenuo je mnogo ozbiljniji rad. Pre šest meseci je urađen uvodni deo pesme ” Gori moj svet, početkom juna je pesma završena, a spot je snimljen u jednom jedinom danu. Nije im smetala vrućina, ni temperatura koja je prelazila 40 podnesak, odradili su sve planirane kadrove profesionalno bez probnih snimanja. Saradnici, prijatelji, poštovaoci njegovog talenta i rada, skupljeni u jednu veliku dobru ekipu, napravli su pesmu, pesmu "Gori moj svet" koja je dostigla više od 50 000 pregleda na YouTube.

Muziku, teskt i aranžman je uradio Goran Ljubanić , scenario i režiju potpisuje Nenad Rankić, uloge u spodu su poverene Draganu Petroviću i Biljani Vuković. Ekipu muzičara čine Veljko Lovčević, Vlada Stanimirović, Ognjen Ćosić i Mladen Milinković.

Ne poznajem ni jednog pevača koji je bez reklame, materijalnih ulaganja uspeo nešto ovako. Spoj prirode i rokenrola, izbegnuti standardi i srušene predrasude, samostalan rad. Rezulatat višegodinjeg rada, i ljubav prema radu, odgovornost, savesnost, i želja da se usudiš, i probaš predstavlja po rečima Mirka Blagojevića ključ uspeha. Da se usudiš i menjaš, baš kao EKV, Partibrejkersi, Električni orgazam, Zabranjeno pušenje, Bajaga i instrukturi… Da se usudiš i izađeš, takav kakav jesi, iskren.

"Otvoren za poglede, otvoren za trčanje. I treba mi soba da primi pet hiljada ljudi, sa dignutim čašama, sa dignutim čašama… " -Milan Mladenović-

I tada prestane da bude važna nagrada, prestaje da bude važna materijalna zarada, prestaje da se sumnja u sebe, prestaje nesigurnost, sve postaje ljubav. Ljubav, sloboda, rokenrol, priroda, talenat, Drina, Crna Bara, i pesme, a pesme jednostavno pronalaze svoj put, jer pesme su živa bića, koja za razliku od nas ljudi imaju večne odjeke u vremenu.

 

 

 

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.