Trinaesta sjednica Skupštine Konakovićevog kantona

Burna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je jučer sa više tačaka dnevnog reda, ali i onom najzanimljivijom – razmatranje ostavke ministrice obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Zinete Bogunić.

AdnanL / 26. Septembar 2019

Burna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je jučer sa više tačaka dnevnog reda, ali i onom najzanimljivijom – razmatranje ostavke ministrice obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Zinete Bogunić.

Prije svega treba se prisjetiti da je gospođa Bogunić na tu poziciju imenovana na prijedlog Naroda i Pravde, stranke aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića sa kojim je jučer imala “okršaj”. Duži vremenski period pratim rad Skupštine KS, još od prošlog mandata i prvi put sam čuo tako iskren i hrabar govor kao onaj kojeg je jučer održala ministrica Bogunić.

Bukvalno mu je u lice “sasula” sve što je imala. Kao gospođa dosta starija od predsjedavajućeg Konakovića imala je mjeru i stila i nije koristila niti jednu jedinu riječ koja ne priliči mjestu gdje se nalazi. 

“Dan kasnije Forto mi je kazao: ‘Rekao je Dino ili spustite na vladu ili letite’ Odlučila sam da letim”, između ostalog rekla je Bogunić. 

Nakon nje, predsjedavajući Konaković sasuo je salvu uvreda na račun ministrice Bogunić, da je ispostava SDA, da je dno ljudskog dostojanstva, više puta ponavljanim riječima “Sram Vas bilo ministrice Bogunić”, pozivao je “svjedoke” i prijetio sa “Sretat ćemo se u gradu”. Kabadahijski, klošarski i vrlo nekulturno od strane Konakovića, posebno iz razloga što su te riječi upućene od njega dosta starijoj gospođi. 

E sad, šta se iza brda valja? 

Pa valja se to da je predsjedavajući Konaković, bivši “sdaovac”, danas “narodni pravednik” kanton, a posebno Skupštinu pretvorio u teren za degutantno prepucavanje sa bivšom strankom, a posebno sa Sebijom Izetbegović. Da se odmah razumijemo, Sebija je neko ko po meni što prije treba da “leti” (rekao bi Konaković), ali Skupština i Vlada nisu mehanizmi za lična prepucavanja “obespravljenog” Dine.

Olako smo zaboravili ko je Dino Konaković pa da vas podsjetim. To je premijer Vlade Kantona Sarajevo koji nas je godinama držao pod stalnim redukcijama vode, to je isti onaj koji se do jučer divio Sebiji Izetbegović i nazivao je sjajnom menadžericom i isti onaj za vrijeme čije “vladavine” nije bilo ništa bolje, već samo gore. 

Danas je samo malo promijenio dres i predstavlja se kao spasitelj Kantona. U tom “spašavanju”, a ustvari ličnom prepucavanju sa SDA, ministrica Bogunić očito nije htjela da učestvuje i zato je prozvana ispostavom SDA i dnom ljudskog dostojanstva. Pa šta bi drugo i mogla biti kada srčano nije stala na stranu pravednika Dine i beskompromisno slušala naređenja najvećeg među šestorkom.

Na kraju žestok preokret, Skupština ne prihvati ostavku ministrice. Zašto? To ćemo tek vidjeti, ali vjerovatno da bi Dino što više eksploatisao vlastitu ulogu napadnutog i oklevećenog pravednika i još dodatno maltretirao ministircu koja mu je “okrenula leđa”.

Dino nije lik koji se zna izdići iz situacije i spreman je na sve kako bi se osvetio onima koji su ga “izdali”. Najbolje što bi ministrica mogla uraditi je da ostane pri svojoj ostavci i ne dopusti mu da na njoj kupi političke poene.

A gdje (ko) je premijer?

Raspravlja se o ostavci ministrice u Vladi, a premijer iste je o tome toliko puta govorio koliko je i puta pomenut prije ovog podnaslova. Nula puta. Premijer Forto, ne šalim se, za to vrijeme sjedio je na radijatoru u prikrajku skupštinske sale. Očito ga nije baš zanimala rasprava Bogunić-Konaković vođen time da je to NiP-ova ministrica i da mu je očito apsolutno svejedno ko će biti ministar jednog od najvažnijih resora, samo mu je bitno da tog nekog Dino želi. 

Forto, premijer samoprozvane vlade eksperata se tako ponaša na 90% političkih pitanja u KS, svejedno mu je sve dok se sa tim slaže pajdaš Dino. Stiče se dojam da je praktično Konaković premijer, ili prije suveren, Kantona Sarajevo.

“Ni po jada”, da Forto, premijer i Konaković, suveren svojim ponašanjem ne uništavaju i sve ono dobro što je ova Vlada uradila. 

A crveni?

A crveni (SDP) se bave svojim problemima. Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog velikog stručnjaka, predsjednika Kantonalnog odbora Sarajevo, Damira Mašića za direktora Toplana imenovala Envera Zornića, čovjeka koji je osuđen za naredbu ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela, potom, spaljena. Novi SDP-ov direktor Toplana pravosnažno je osuđen na deset godina robije.

“Utvrđivali su činjenice”, osuđivali, pravdali se da nisu znali, ali to ih “oprati” neće. Jedino što im malo može pomoći bila bi odluka da Zornića isključe iz Stranke, a stručnjaka Mašketa smijene sa mjesta predsjednika Kantonalnog odbora. Bi li došao bolji? E to je na njima, ali pošto su nedavno Mašketa izabrali, a Maške Zornića, nisam baš uvjeren u pravilnost njihovih odabira.

Kad bolje razmislim, oni i drugovi iz Naše stranke su odabrali i Dinu pravednika, očito ljude procjenjuju kao Ivana Marić političku situaciju, recimo da im ne ide baš.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.