To beard or not to beard - Inicijativa "Pustimo bradu za Belgiju"

balkanskispijun / 02. Mart 2011

Evropskom unijom šire se vijesti o raznim pokušajim probelgijskih Belgijanaca (?!) da se izbore za konačno uspostavljanje vlasti u Belgiji. Ti su pokušaji raznovrsni, od javnih protesta, preko pozivanja supruga funkcionera na seks štrajk, pa sve to ovog posljednjeg „brada štrajka“. http://www.beardforbelgium.be/en/

Ukratko - popularni belgijski umjetnik Benoit Poelvoorde poveo je inicijativu „Pusti bradu za Belgiju“. Smisao inicijative jeste da svi koji je prihvate ne briju brade do uspostavljanja vlasti te na taj način kreiraju svojevrsni pritisak na vladajuće strukture kroz ovaj gest.

Ako ništa, Belgijancima se mora priznati da su domišljati i da, očito, mnogo više nego mi mare za svoju državu i uspostavljanje vlasti u istoj, iako su oni u daleko povoljnijoj poziciji.

Ipak, ne znaju Belgijanci da se služe robom iz druge ruke. Kod nas se brade već uveliko puštaju i podržavaju zbog komada vlasti.

Razdijelimo najprije brade i njihov smisao. U BiH se odavno puštaju brade, one dobronamjerne vjerske, filozofske, starinske. Od nedavno (historijski gledano) u BiH puštaju se i one zlonamjerne, terorističke i fašističke. Tako je brada u BiH dobila negativnu konotaciju, ali i veliki potencijal kod vlastodržaca.

Ovim potonjim, za dobro svih nas, poručio bih: Skratimo bradu za BiH!

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.