Brazda užasa

Nurazije / 25. Decembar 2009

Nama nije dovoljno što BiH Ustav građane ne tretira kao ljude, nego ćemo ga primjeniti i na životinje pa ćemo i pse podijeliti nacionalno.
Ali ako već nesrećne pse niko ne pita gdje i kako mogu da žive, mi taj izbor imamo...

Svaki govor Baraka Obame, Predsjednika SAD je neponovljiv i poseban,
Međutim, govor izrečen početkom juna u Kairu na Univerzitetu Al-Azhar ima posebnu snagu i važnost.
Obama je u govoru simbolično nazvanom Novi početak poručio:
„Dokle god se naš odnos definiše našim razlikama, jačaće oni koji šire mržnju umjesto mira i koji promovišu sukobe umjesto saradnje, koja može pomoći svim našim narodima da dođu do pravde i prosperiteta...
Ovo kolo sumnje i nesloge se mora prekinuti. Svi mi dijelimo ovaj svijet samo nakratko. Postavlja se pitanje da li ćemo to kratko vrijeme provesti fokusirani na ono što nas dijeli, ili ćemo se posvetiti - i to istrajno - tome da pronađemo zajednički jezik, da se koncentrišemo na budućnost naše djece, i da poštujemo dostojanstvo svih ljudi. Ratove je lakše otpočeti nego završiti.
Lakše je kriviti druge nego pogledati se u ogledalo; lakše je vidjeti u čemu se taj drugi razlikuje nego pronaći stvari koje sa njim dijelimo.
Ali moramo izabrati pravi put, a ne lakši put. U suštini svake vjeroispovijesti jedno je pravilo - vladaj se prema drugima onako kako bi želio da se oni vladaju prema tebi. Ova istina prevazilazi granice država i naroda - ona nije nova; nije ni crna, ni bijela, ni smeđa; nije ni hrišćanska, ni muslimanska, ni jevrejska.
To je istina koja se nalazi u kolijevci svake civilizacije, i koje je još uvijek u srcima miliona ljudi. To je vjera u druge, i ona me je danas dovela ovdje.
Imamo mogućnost da izgradimo takav svijet, ali samo ako budemo imali hrabrosti za novi početak, imajući u vidu ono što je napisano.
Sveti Kuran nam poručuje: „O, ljudi! Stvoreni ste kao muškarci i žene; i kao narodi i plemena da spoznate jedni druge.
"Talmud nam kaže: „Svrha cijele Tore je širenja mira."
Sveta Biblija kaže: "Blagosloveni su mirotvorci, jer će se oni zvati sinovima božjim."
Narodi svijeta mogu zajedno živjeti u miru. Znamo da je to božji naum. Sada to mora postati naš zadatak na Zemlji."-završio je Obama.
Ako se na trenutak prisjetimo govora američkog potpredsjednika Bajdena u Sarajevu, kada je poručio:
"SAD su zabrinute pravcem kuda ide BiH, ali i zbog njene budućnosti, jer već tri godine zemlja ne ide naprijed, u usponu je samo opasna nacionalistička retorika.
«Mi smo umorni. Kada ćete se vi umoriti od te retorike? Od uzburkavanja bijesa i mržnje?" jasno je, barem bi trebalo biti, da nam je vrh američke administracije, direktno i indirektno, poslao dvije poruke važne za budućnost Bosne i Hercegovine.
Pitanje je samo da li mi te poruke iz svijeta razumijemo.
A svijet nas razumije sve bolje, izrazi 'balkanizam' i 'balkanizacija' ušli su u međunarodnu upotrebu kao odrednice za ratnički mentalitet, beskonačne etničke sukobe i izraženu političku nestabilnost.
BiH tako godinama unazad ne prestaje da bude opterećena etničkim konfliktima dok u njoj istovremeno vladaju korupcija, siromaštvo, socijalna i politička nestabilnost.
Pošto neobično mirno trpe ovu situaciju, stiče se utisak da je većina stanovnika naše zemlje sklona da ovo stanje vidi kao nekakvu božju  misiju i sudbinu koju je moguće jedino pasivno prihvatiti.
I dok cijeli svijet brine o ekonomskoj krizi, terorizmu, globalnom zagrijavanju planete, nestašicama nafte i hrane mi smo se zaglavili u nacional-fašističkom i birokratskom mulju.
Blago nama, tako mala zemlja a tako puno idiota. 
Prošle su godine, dan prije istorijskog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mediji javili o velikoj svađi unutar kinoloških saveza naše zemlje. Uobičajeni problemi konstitutivnosti-nisu se mogli dogovoriti da formiraju jedan savez na nivou države.
Prijedlog koji rješava situaciju, rekli su tada učesnici rasprave (vlasnici pa samim tim i predstavnici pasa-prim.aut.), je da treba da se radi po Ustavu i da kao što postoje tri konstitutivna naroda-treba da postoje i tri udruženja pasa.
Nama dakle nije dovoljno što BiH Ustav građane ne tretira kao ljude, nego ćemo ga primjeniti i na životinje pa ćemo i pse podijeliti nacionalno.
Ali ako već nesrećne pse niko ne pita gdje i kako mogu da žive, mi taj izbor imamo.
Zvuči nevjerovatno, ali mi smo ti koji već dvadeset godina mazohistički biramo da nas vode političari i politike, bez ikakve vizije, zainteresovani prvenstveno za proizvodnju nasilja i sukoba.
Koristeći kriminal, korupciju, medije i nejasan državni koncept te našu lakovjernost, tromost i strah zauzeli su gotovo neosvojive busije. Busije sazidane našim nerazmišljanjem i glupošću. Dajući im svoj glas davali smo im i dajemo im sve ovo vrijeme mnogo više. Donirali smo im nepovratno i u bescijenje ovo malo života.
A bez nas bi naše vođe bile tek anonimne birokrate, nemaštoviti profesori, talentovani šoferi, psihijatri ili ljekari...
Kada se jednom u budućnosti ova zemlja osvrne iza sebe i vidi brazdu užasa koju je za sobom ostavila, šok će biti stravičan.
Zato, za dobro naše djece, koja neće imati priliku da sve ove gluposti isprave, moramo se barem nadati da će u ovoj zemlji biti sve više ljudi, kojima nije najvažnije u kojem će toru umrijeti od gladi i izolacije, jer ovih rijeka i planina će biti, ali hoće li biti ljudi, e to je već pitanje.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.