Ateisti u konzervativnim islamskim državama – najugroženija manjina u svijetu

Sama činjenica da osoba ne vjeruje u koncept više sile i deklarira se kao takva je dovoljna da se ista osudi ništa manje nego na smrtnu kaznu. I načini provođenja kazni su barbarski te podsjećaju na kažnjavanja u srednjovjekovnoj Evropi.

Weiße Rose / 08. Februar 2019

Zamislite da postoje zemlje koje kriminaliziraju neku od svjetskih religija ili pripadnost nekoj drugoj grupi ljudi. U tim imaginarnim zemljama osoba će završiti na sudu zato što je musliman, kršćanin, budista ili pak zato što je pripadnik neke rase ili etnije. Teško je zamisliti da se nešto slično dešava bilo kojoj od navedenih grupa u vrijeme u kojem živimo.

Ipak, jedna rastuća grupa ljudi je podvrgnuta ovakvom tretmanu.

Tretman koji ateisti doživljavaju u konzervativnim muslimanskim društvima i državama rijetko izaziva veliku pažnju, a patnje koje preživljavaju nisu uzrok dovoljno saosjećanja i podrške, kako u zemljama u kojima žive tako ni u sekularnim demokracijama zapada.

Zakonsko kažnjavanje ateizma

Saudijska Arabija, Iran, Afganistan, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Nigerija, Katar, Somalija, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Sve navedene zemlje nevjerovanje kažnjavaju smrtnom kaznom.

Sama činjenica da osoba ne vjeruje u koncept više sile i deklarira se kao takva je dovoljna da se ista osudi ništa manje nego na smrtnu kaznu. I načini provođenja kazni su barbarski te podsjećaju na kažnjavanja u srednjovjekovnoj Evropi, koja smo mogli gledati na filmovima i o kojima smo učili iz knjiga historije. Tako npr. u Saudijskoj Arabiji kazna osuđenom nevjerniku će se provesti odsijecanjem glave. U 2019. godini! Na gradskom trgu pred pogledima mase.

Smrtna kazna za murtede (otpadnike od Islama) svoje porijeklo ima u ranoj islamskoj historiji, ali to već spada u drugu, količinski opsežnu temu, kojom se ovaj tekst neće baviti.

Sem smrtne kazne deklarisani nevjernici će se u nizu drugih većinski muslimanskih zemalja kazniti još i kaznom zatvora, novčanom i drugim kaznama.

U zemljama gdje ateizam nije zakonski kažnjiv, dešava se da (ne)pravdu u svoje ruke preuzme rulja i linčuje nevjernike (a na bazi glasina o uvredi Islama) kao npr. u Pakistanu ili na primjeru Bangladeša da militantne desničarske islamske grupe vrše pažljivo pripremane atentate na prominentne ateističke blogere i autore.

Sa druge strane, u liberalnijim muslimanskim sredinama ateisti će se često susresti sa odbacivanjima od strane porodice, društva i gotovo u pravilu sa nerazumijevanjem.

Ateisti u većinski muslimanskim državama i ateisti u muslimanskim zajednicama na zapadu

Imajući u vidu navedene stvari, nije iznenađenje da ateisti u muslimanskim zemljama nisu javno vidljivi kao oni koji žive u ostatku svijeta, kao i da nemaju isti nivo uticaja na kreiranje društvenih tokova i kulture u zajednicama u kojima žive.

Unatoč njihovom lošem položaju, broj ateista u ovim državama raste. Prema istraživanju koje je izvršio Gallup International iz 2012. godine 5 procenata stanovništva S. Arabije se izjasnilo kao ateisti. Ovdje je važno podsjetiti se da je Saudijska Arabija država koja najrigoroznije primjenjuje islamske propise. Broj ateista u drugim zemljama zna biti i veći.

Uporedo sa brojčanim rastom ove grupe sve je veći i broj onih koji su spremni deklarirati se kao nevjernici ili čak promovirati ateizam. Virtuelni svijet više nego i jedan drugi medij u savremenoj ljudskoj historiji pruža platformu ateistima za upoznavanje jednih sa drugima, omogućava veću vidljivost istih, te slobodan prostor (do određene granice) za izražavanje vlastitih razmišljanja i stavova. Na internetu će zainteresirani naći i pisane, video i audio sadržaje koji kritički posmatraju religiju te je proučavaju i objašnjavaju pomoću naučne metode. Religija, kao i događaji opisani u religijskim (poučnim) pričama se posmatraju u historijskom kontekstu, a akcije religijskih ličnosti se objašnjavaju znanjima nauke o ljudskoj psihi.

Muslimani koji žive u zapadnim sekularnim društvima će prije nego igdje drugo na svijetu napustiti religiju i postati kafiri-murtedi. Muslimanske zajednice u ovim dijelovima svijeta svjedoče potpuno novom fenomenu. Naime, formirana su društva i organizacije bivših muslimana- ateista čija brojnost raste, a koji organiziraju javne nastupe, konferencije, druženja i aktivistički rad. Izabravši da se identificiraju kao Ex Muslims, a ne prosto kao ateisti žele skrenuti pažnju na islamsko pravilo da se ta religija ne smije napustiti te ukazati na položaj ireligioznih osoba u dijelovima svijeta u kojima je islam značajan faktor. Razmjere Ex Muslims fenomena se mogu lako uočiti prostim pregledom rezultata za ovaj pojam na internet pretraživačima.

Ljudska prava i progres

Bez obzira na to šta neko mislio o ateizmu i nereligioznim ljudima, voljeli ih ili ne voljeli, od elementarne važnosti je priznati (zakonski te kroz široku društvenu svijest i konsenzus) svima jednaka prava, ateistima pravo na život, slobodu življenja po vlastitoj savjesti te zaštitu od religije kao i pravo na slobodu govora, te takozvano bogohuljenje. Ovaj termin nažalost nije još ni izbliza prevaziđen u 2019. godini.

Niko ne može reći koliko je islamski svijet izgubio potencijalnih naučnika, intelektualaca, pisaca i stvaratelja jer ne dopušta ljudima da budu individualci i da razmišljaju van uskih okvira kulture i religije.

One države i društva koja kažnjavaju svoje stanovnike i članove zbog drugačijeg mišljenja i kritičke misli onemogućavaju vlastiti progres i u startu ne dopuštaju da se razvije ni sama ideja pravednijeg i sretnijeg društva.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.