<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada Republike Srpske nije odustala od Zakona o kleveti: Priča se o drastičnom povećanju novčanih kazni

Vlada RS i dalje namjerava da donese Zakon o kleveti u RS

03. januar 2023, 11:37

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će uskoro biti donesen zakon o kleveti i da bi trebalo da bude u Narodnoj skupštini krajem januara ili u februaru. Riječ je o nacrtu Zakona koji još uvijek niko nije pročitao, a o tome šta on donosi samo se nagađa. Novinarska zajednica izražava bojazan, jer ona sama nije uključena u rad Nacrta ovog zakona.

"Zakon o kleveti sigurno ćemo donijeti, kasniće 30-40 dana. On se već radi u određenim strukturama. To nije upereno protiv medija, već protiv onih koji su na društvenim mrežama šire neistine, laži i klevete. Mediji imaju našu podršku, sviđali nam se njihovi programi ili ne, ali treba povećati stepen javne odgovornosti za javnu izrečenu riječ i da se, ne uvede red, nije nama cilj sankcionisanje nikoga, ai vjerujemo da upravo predviđena sankcija za neodgovorno klevetanje, laži može mnoge da dovede u stanje da budu korektni", rekao je Dodik.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je nedavno da da novim zakonom o kleveti, koji planira predložiti Vlada Srpske, neće biti ugrožena sloboda medija.

Višković je istakao da će zakonskim odredbama biti drastično povećane novčane kazne.

"Uvijek sam imao dobar odnos prema medijima i lično ću se zalagati za zaštitu novinara koji pošteno rade i za zaštitu medijske profesije, ali je sigurno da treba kažnjavati one koji bez osnova iznose neistine", rekao je Višković.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital, rekao je da je ovo dokaz da Dodik nije u afektu ili trenutnom raspoloženju tvitnuo da će donijeti nove zakone kojima će kriminalizovati klevetu.

„Ovo je sistemsko stvaranje zakonskog osnova za kažnjavanje svih onih koji kritikuju vlast, onih koji ne misle kao vlast i da će zbog toga završiti iza zatvorskih rešetaka. Ovo je vrlo opasno za medijsku zajednicu, ali vrlo je važno da građanima objasnimo da ovo nije opasno samo za novinare, da je to opasno za njih. Ovo udara na osnovne građanske slobode, jer u zatvorima neće završiti samo novinari, već i svi građani koji kritikuju vlast, koji objave nešto na društvenim mrežama, koji kažu nešto u javnom prostoru“, rekao je Vukelić za BUKU.

Vukelić ističe da svi oni koji budu govorili protiv vlasti, odnosno koji budu govorili ono što ne odgovora vlastima, mogu biti proganjani.

„Novinari, akademska zajednica, udruženja građana i svako fizičko lice u Republici Srpskoj može snositi posljedice takvih zakonskih odredbi. Ovo je gušenje medijskih sloboda prijetnjom zatvora, ovo je pooštravanje i onako teške situacije u kojima rade mediji. Ja zapravo mislim da su oni već pripremili te zakone i da samo čekaju da ih realizuju, a to će uraditi u prvoj godini mandata. Svi zajedno moramo ustati protiv toga, pobuniti se iako je gospodin Dodik rekao da se buni ko god hoće. Oni će u zakonima istrajati. Mislim da i pored toga moramo podići svoj glas i ne samo mi novinari, nego treba obavijestiti i međunarodne i evropske organizacije da i one iskažu o tome svoj stav i da li podržavaju kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj“, rekao je ranije za BUKU Vukelić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica "Transparency Internationala BiH", rekla je da je ova najava nešto što je na agendi vladajuće strukture u Republici Srpskoj već godinama.

„Svako malo imamo najave sličnih zakona. Kriminalizacija klevete je nešto što se najavljivalo već i ranije, kao i zakoni vezani za ograničavanje rada nevladinih organizacija, medija. Sve to ide u smijeru prijetnji uvođenja apsolutne cenzure u Republici Srpskoj i kontrole svake kritike. Sa jedne strane, to su neke prijetnje koje su godinama prisutne u javnom diskursu. Svaki put kada je neka kriza, potežu se najave uvođenja ovakvih zakona“, rekla je za BUKU Ivana i dodaje da se na ovaj način pokušava ozvaničiti diktatura vladajuće političke stranke u Republici Srpskoj.