<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vesna Malešević, UNSA Geto: Naš rad je ugrožen jer ne znamo da li će nas institucije zaštititi

"Od 2013. od kada djelujemo kao udruženje u prostorijama u DKC „Incelu“ radimo visoko rizična dešavanja među kojima je i LGBTIQ+ zajednica. Nikada nismo imali ni jedan incident".

20. mart 2023, 10:16

Grupa, za sada nepoznatih počinilaca, demolirala je, proteklog vikenda, prostorije Društveno kulturnog centra Incel (DKC „Incel“). Pretpostavlja se da se napad desio prije napada na aktiviste i novinare ispred prostorija "Transparency International BiH".

Udruženje Nezavisnih stvaraoca i aktivista „GETO“, koje godinama vodi DKC „Incel“, trebalo je da bude domaćin skupa na kojem je trebala biti održana projekcija filma “Pride”, potom okrugli sto i diskusija o slobodama. Ovaj događaj zabranjen je od strane MUP-a RS.

Vesna Malešević iz UNSA Geto pretpostavlja da se napad na njihove prostorije desio prije nego što su huligani napali aktiviste.

„Huligani su došli do naših prostorija koje se nalaze u Poslovnoj zoni Incel i devastirali ulaz. Zabarikadirali su ulazna vrata koristeći građevinski materijal koji se nalazio u blizini, te mobilijar koji je naš i koji se nalazio ispred prostora, a razbili su staklo na ulaznim vratima, koje je srećom sa armiranom žicom, te na taj način su onemogućeni da uđu u prostorije. Iza sebe su ostavili naljepnice sa jasnim porukama, a koje možemo da vidimo ovih dana po čitavom gradu“, rekla je za BUKU Vesna Malešević.

Dodaje da je napad prijavljen policiji juče kada su obilazili prostor i vidjeli šta se desilo.

„Srećom, za vrijeme napada niko nije bio u prostorijama, iz razloga što je odgođen događaj koji je trebalo da se održi to veče. Iz bezbjednosnih razloga otkazana je projekcija filma i diskusija, koje su trebale da budu u sklopu bh. Povorke“, rekla je Vesna, koja smatra da je napad na prostorije povezan sa Povorkom, jer je ostavljen „promotivni materijal“ na licu mjesta.

Ovo nije prvi događaj sa LGBTIQ tematikom koji se organizuje u ovom prostoru.

„Od 2013. od kada djelujemo kao udruženje u prostorijama u DKC 'Incelu', radimo visokorizična dešavanja, među kojima su i ona vezana za LGBTIQ+ zajednicu. Nikada nismo imali ni jedan incident ili, ako je iko imao i najmanju naznaku prijetnje, ona se obavezno prijavljuje policiji, koja je svoj posao dalje radila na način provjere iste ili pojačane sigurnosti koju nam je pružala. Ove godine je jasna poruka svima da se politička klima u Republici Srpskoj promijenila. Jasno je od političara poslana poruka nama, huliganima, institucijama i građanima, a i svi smo je čuli tačno onako kako je rečeno – biće kako ja kažem“, kaže Vesna.

Ona kaže da se kao udruženje koje kroz svoje aktivnostima radi sa korisnicima osjećaju targetirano, prozvano i nesigurno.

„Naše buduće aktivnosti su ugrožene, jer ne znamo da li će nam institucije pružiti zaštitu. Retorika koju imamo zadnjih dana od samog vrha vlasti do lokalnih političara, vladajuće partije i opozicije, pa sve do ekstremističkih udruženja građana je zabrinjavajuća, jer je jasno da ovdje niko ne poznaje zakon. Tužilaštvo bi trebalo da poduzme mjere na više nivoa, od raspirivanja netrpeljivosti i poziva na linč do zločina iz mržnje“, kaže Vesna i dodaje da  Banjaluka odavno nije siguran grad.

„Na sigurnosti grada se počelo raditi tek nakon ubistva Davida Dragičevića na način postavljanja kamera, koje bi navodno trebalo da štite građane, ali sigurnost nije samo kamera za koju ne znamo da li uopšte radi. Potrebno je raditi na suzbijanju nasilja, edukaciji mladih, posebno djevojčica i žena, edukaciji policije i posebno lokalnih institucija grada koje bi trebali imati više osjećaja za sve svoje građane, a ne pozivati na nasilje kroz svoje izjave“, kaže naša sagovornica.

Vesna na kraju kaže da je Društveno Kulturni Centar „Incel“ mjesto tolerancije, razumijevanja i slobode i kroz svoj desetogodišnji rad ugostili su nekoliko stotina dešavanja i nikada nisu bili suočeni sa ovakvim napadima.

„Uvijek smo imali profesionalne i partnerske odnose sa MUP RS, za koje sad mislim da su narušeni, jer sumnjamo da će uspjeti da nam pruže zaštitu u budućem radu“, rekla je Vesna.

Iz PU Banjaluka saopštili su da policijski službenici Policijske uprave Banjaluka preduzimaju sve neophodne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“ i otkrivanja izvršilaca.

„Naime, nadležnoj policijskoj stanici, 19.03.2023. godine oko 15:15 časova, prijavljeno je da su oštećena ulazna vrata i reklama na objektu koji koristi udruženje građana iz Banjaluke. Na licu mjesta izvršen je uviđaj, kojom prilikom je utvrđeno da je nepoznato lice ili više njih u vremenskom periodu od 17.03.2023. godine do momenta prijave, upotrebom fizičke snage i podesnog alata, oštetilo staklo na ulaznim vratima objekta i reklamu koja se nalazila iznad vrata, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka“, saopšteno je.