<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U RS počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa

Vakcinacija je besplatna za djecu od 11 do 15 godina

31. mart 2023, 2:32

U Vakcinalnom centru Doma zdravlja u Banjaluci danas je počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), što je ujedno i početak vakcinacije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), javlja Anadolija.

Domovi zdravlja u drugim gradovima i opštinama u RS-u počeli su s preuzimanjem vakcina, te se očekuje da će sljedeće sedmice početi vakcinacija i u drugim lokalnim zajednicama.

Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, rekla je da je ovaj dan moguća prekretnica.

"HPV predstavlja jednu od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem. Većina ljudi u svom životu nekad dobije ovu infekciju, kod velikog broja njih ta infekcija prođe bez značajnih simptoma i sam se organizam izbori sa njom, ali kod određenog procenta nažalost organizam ne može da se izbori, ta infekcija traje dugo i zbog dugog prisustva virusa u ćelijama dolazi do izmjene ćelije i nastanka karcinoma", rekla je Aćimović.

Naglasila je da ova vakcina ne predstavlja samo prevenciju neke zarazne bolesti, nego predstavlja prevenciju malignih bolesti.

"Najbitniji karcinom od kojeg se štitimo ovom vakcinom je karcinom grlića materice kod žena, jer je jedan od najčešćih karcinom na svijetu, na petom mjestu po učestalosti i predstavlja veliki razlog oboljevanja i smrtnosti u svijetu, većinom u siromašnim zemljama", dodala je Aćimović.

Istakla je da se vakcina koristi više od 15 godina, a u zemljama koje su dobro iskoristile priliku što imaju vakcinu vidljivi su odlični rezultati.

"Najbolji primjer su Australija, Velika Britanija i u našem komšiluku Slovenija koja je za nekoliko godina smanjila učestalost karcinoma grlića materice za 70 posto", naglasila je Aćimović.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja za zdravstvenu zaštitu RS-a, rekao je da je ovo jedan od najboljih trenutaka kada je u pitanju prevencija malignih bolesti, prije svega kod žena, ali nisu isključeni ni muškarci kada je u pitanju infekcija papiloma virusima.

Prema njegovim riječima u toku godine od samog karcinom, jedne od najčešćih malignih bolesti koju pokreće HPV oboli 200 žena, od kojih 50 umre.

Rekao je da je tokom naredne tri godine predviđena je nabavka po 10.000 doza, a vakcinacija je besplatna za djecu uzrasta od 11 do 14 godina (uključujući i 14 godina).

Stariji se mogu vakcinisati od ponedjeljka u prostorijama u Institutu za javno zdravstvo, a cijena jedne doze je 210 konvertibilnih maraka (KM) pri čemu su za potpunu vakcinaciju predviđene dvije doze tokom godine dana.

Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da je u pitanju revolucionarni iskorak u prevenciji malignih bolesti u RS-u.

"Vakcinacija će se obavljati u Centru za vakcinaciju tokom svakog dana, timovi porodične medicine će pozivati roditelje djece starosti od 11 do 15 godina i zakazivati preglede prije vakcinacije, izdavati potvrde sa kojima će dolaziti na vakcinaciju", objasnila je Todorović.

Pedijatar Dubravka Stanković Prača, majka petnaestogodišnje Katarine koja je danas primila vakcinu protiv HPV-a, rekla je da nije imala nikakvih dilema znajući značaj vakcinacije, s obzirom da se na taj način štite djeca od najčešćih tipova HPV-a koji mogu da izazovu karcinom reproduktivnog sistema.