<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Traži se zabrana obavljanja duplih funkacija u Republici Srpskoj: Sjede na dvije i više stolica odjednom

Igor Crnadak, šef kluba poslanika PDP-a, predao je danas Inicijativu kojom se predviđa obavezno javno objavljivanje svih prihoda koje narodni poslanici ali i svi zvaničnici u Republici Srpskoj ostvaruju.

04. oktobar 2023, 2:30

U tom pogledu on je predložio i tri zaključka: da se svi prihodi prijave, da se dostave u roku od 15 dana te da se objave na zvaničnoj web stranici.

“Pozivam sve političke partije i poslanike da podrže ovu inicijativu. PDP je već dugo prisutan sa ovom inicijativom, sa željom da ne dozvolimo veliku koncentraciju moći”, podsjeća Crnadak.

Inicijativa je, kaže Crnadak, rezultat višegodišnje aktuelnosti pitanja duplih funkcija.

“Poslanik može da bude doktor, može da operiše, ali ne može da bude direktor bolnice. Poslanik može da bude i nastavnik, ali ne može da bude direktor škole” smatra Crnadak.

Većina poslanika iz vladajućih partija, po riječima Crnadka a u odgovoru novinaru BUKE, obavlja još jednu funkciju.

Podsjetimo da je tokom 2022. godine  Transparensi International u BiH objavio je  istraživanje o 1.700 javnih ustanova u Bosni i Hercegovini koji, pored ostalog, sadrže i informacije o sastavu upravljačkih tijela, platama direktora i članova uprave i nadzornog odbora.

Iako u BiH ne postoji registar javnih ustanova, objavljivanjem podataka o njihovom poslovanju i sastavu članova uprave TI BiH je identifikovao brojne rukovodioce na dvostrukim funkcijama, od kojih su neki po važećim propisima u direktnom sukobu interesa.

– Rukovodioci javnih ustanova često obnašaju javne funkcije u parlamentima, imaju pozicije u javnim preduzećima ili udruženjima koje se finansiraju iz budžeta. TI BiH je na osnovu ovih podataka i nedavno objavljenog registra dodijeljenih grantova udruženjima i fondacijama identifikovao 74 lica koja se istovremeno nalaze u rukovodstvu javnih ustanova i udruženja koja su primala budžetska sredstva – navodi se u istraživanju TI BiH.

Podsjetimo da je Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  na svom Tviter profilu objavio ranije da će SNSD operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju, međutim već nakon nekoliko dana dobio je prvu reakciju od Vlade Đajića koji je narodni poslanik i direktor UKC RS-a.

On je rekao da "mu ne treba mi nijedna funkcija, te da sve što radi je u interesu naroda".

“Nisam željan nijedne funkcije, u svakom smislu sam se dokazao. Što se ovog tiče ništa se ne može posmatrati kao crno ili bijelo. Ostvario sam maksimalni broj glasova, tačnije 29.000 pojedinačnih, odricanje od mandata bi se moglo tumačiti da sam slagao i prevario te glasače. S druge strane na mjesto direktora sam imenovan na osnovu konkursa. Od propalog UKC-a napravio sam najbolju bolnicu u regionu. Da li zbog toga imam pravo da prekinem neviđeni razvoj Kliničkog centra” rekao je tada Vlado Đajić.

Portal Srpska info danas je objavio pozamašan spisak narodnih poslanika koji obavljaju famozne dvije funkcije u čemu prednjače poslanici SNSD-a