<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SVE DODIKOVE "INDICIJE" Ometa li predsjednik Srpske istragu i hoće li mu biti oduzet telefon?

Da li će policija oduzeti telefon građaninu Dodiku, po istoj logici po kojoj je oduzela Morači?

10. mart 2023, 11:39

Koalicija osuđuje noćašnje uznemiravanje novinara i tražimo rigoroznu akciju policije i da sve bude što prije rasvijetljeno. Ima indicija da su ovi, čiji su automobili, organizovali sve ovo, što bi bilo porazno.

Ovo su riječi predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, isti dan kada su oštećeni automobili novinara EuroBlica Nikole Morače, urednika “Buke” Aleksandra Trifunovića i službeni automobili “Buke”.

Da bi se razumjela ozbiljnost Dodikovih riječi, treba znati da dolaze dan nakon što je novinare koji protestuju protiv kriminalizacije klevete nazvao spodobama, piše Srpskainfo.

I još važnije, nakon što je Nikola Morača, zajedno sa urednicima EuroBlica i Srpskainfo, osumnjičen za krivično djelo povreda tajnosti postupka iz člana 337. Krivičnog zakonika RS.

Ako je Dodikova izjava o “indicijama” istinita, ona za sobom povlači brojna pitanja. Da li je Dodik, baš kao i Morača, povrijedio tajnost istražnog postupka, ovaj put o napadu na novinare, odnosno njihovu imovinu? Da li će policija oduzeti telefon građaninu Dodiku, po istoj logici po kojoj je oduzela Morači? Da li se u Republici Srpskoj zakoni primjenjuju isto na sve?

Naravno, pitanja su hipotetička jer je jasno da nema osnova da policija, u saradnji s tužiocem, oduzme mobilni telefon Morači, ni da ga smatra osumnjičenim.

Advokat Aleksandar Jokić za Srpskainfo kaže da je izjava Milorada Dodika jako neodgovorna i opasna u trenutku u kome je izrečena. Naročito ako se ispostavi da je potpuno neosnovana i netačna.

Međutim, kaže Jokić, kako ni novinari ne mogu da povrijede tajnost postupka u kome ne učestvuju, tako ne može ni predsjednik RS, pa ne bi trebalo da brine za svoj telefon.

– Ono što on sa ove pozicije ovakvim izjavama može jeste da utiče na istragu, što nikako ne bi trebalo – naglašava Jokić.

Ovo nije prvi put da je Dodik iznosio u javnost razne „indicije“ govoreći o istragama koje su u toku. Sjetimo se, u decembru 2021. izjavio je (a kasnije ponovio) da “ovih dana” otkrivaju da neki koji su uhapšeni jer pripadaju narko-kartelima u Republici Srpskoj tvrde da su SDS i opoziciji davali ogroman novac za izbore 2018. godine.

– Biće to interesantno otkriće narednih mjeseci… Imali smo indicije koje su se pokazale tačnim, oni koji su se hvalili ranije da su davali velike doprinose SDS, tri miliona, a nešto se pominjali i da su davali PDP –  rekao je Dodik, direktno prozivajući tadašnjeg lidera SDS, Mirka Šarovića.

Istom prilikom, gostujući u programu RTRS, Dodik je iznio i indicije koje se tiču istrage ubistva nekadašnjeg direktora Jahorina osiguranja, Riste Jugovića.

SDS je postao satelitska stranka zahvaljujući Mirku Šaroviću, njegovom procesu, nerazriješenoj ulozi u ubistvu Riste Јugovića gdje postoje indicije da je i on umiješan u to. Mislim da Mirka Šarovića drže iz tih razloga – rekao je Dodik.

Od njegovih indicija za sada nema ništa, jer Šarović nije optužen da je uzimao novac od narkodilera, kao ni za umiješanost u ubistvo Jugovića.