<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stoltenberg na pitanje BUKE: Ne smijemo dopustiti nesigurne faktore u BiH, da nije produžen mandat EUFOR-a, tražili bismo rješenja

Ministri vanjskih poslova NATO-a danas završavaju dvodnevni sastanak u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Briselu.

29. novembar 2023, 1:10

Foto BUJA

Teme razgovora su Ukrajina, prijem Švedske, a sinoć su vođeni razgovori i o Zaladnom Balkanu. 

Zaključci još nisu objavljeni, ali pretpostavka je da se razgovaralo o situaciji na Kosovu i u Bosni i Hercegovini s fokusom na stanje bezbjednosti na  sjeveru Kosova, te retrogradnim politikama unutar BiH, uključujući i ruski uticaj. 

NATO će u narednom periodu na Kosovo poslati dodatni kontigent vojnika na Kosovo. Novinar Buke koji boravi u Briselu i izvještava o sastancima zemalja članica na ministarskom nivou pitao je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da li će NATO u BiH poslati dodatne trupe. 

“NATO ima prisustvo od pet hiljada trupa na Kosovu i imamo sjedište u BiH gdje radimo sa i podžzavamo napore EUFOR-a, dakle snage EU sa kojima radimo zajedno. Pozdravljamo činjenicu da je EUFOR-u obnovljen mandat. Da se to nije desilo onda bi razmatrali šta bi NATO radio, ali drago mi je da je taj mandat za EUFOR sada obnovljen. Jasno smo dali do znanja da ne možemo dopustiti nesigurne faktore u BiH i zbog toga smo jako podržavali obnovu mandata EUFOR Althea i sa podrškom NATO imamo neke aranžmane koji dopuštaju NATO-u da pomogne i podrži neke od aspekata EUFOR-a”, rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje novinara BUKE.